Paramedisch behandeld
Deze indicator meet het percentage patiënten* dat paramedisch wordt behandeld (paramedici zoals in Vektisdata: diëtist, ergotherapeut, huidtherapeut, logopedist, medische beeldvormings- en bestralingsdeskundige, oefentherapeut, optometrist, orthoptist, podotherapeut).
*= patiënten met behoefte aan palliatieve zorg
Belang indicator. De vaardigheden en kennis binnen de paramedische beroepen kunnen zorgverleners helpen bij het bieden van optimale interprofessionele klinische zorg aan patiënten met gevorderde ziekten in de laatste levensfase. Vroegtijdige integratie van deze diensten kan de mobiliteit, onafhankelijk en veiligheid van patiënten thuis helpen optimaliseren waardoor de algehele zorg voor patiënten wordt verbeterd en de opname in ziekenhuizen en kosten voor de gezondheidszorg worden verminderd. Het is daarom van belang dat artsen deze diensten integreren en nauw samenwerken bij de behandeling van patiënten in de palliatieve fase om de kwaliteit van leven te verbeteren1. Ook het kwaliteitskader stuurt aan op interdisciplinair samenwerken om aan de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten recht te doen op fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel gebied2.
Hoe gemeten. De benodigde data om deze indicator te meten is nog niet beschikbaar. Dit kan gemeten worden met behulp van Vektisdata uit 2022. De betreffende variabele in de Vektisdata gaat echter over de kosten voor paramedische zorg die onder de basisverzekering valt. Onverzekerde of aanvullend verzekerde paramedische zorg is geen onderdeel van de data. Daarnaast is de tijdsperiode voor deze indicator nog niet gespecificeerd en afhankelijk van de beschikbare data. Beide knelpunten bij het inzichtelijk maken van de data voor deze indicator zijn besproken in de evaluatie van de indicatorenset door de werkgroep3 in oktober 2024. Naar aanleiding van deze knelpunten heeft de werkgroep besloten om deze indicator te laten vervallen.
1. Habib, M. H., Zheng, J., Radwan, A., Tolchin, D. W., Smith, S., Inzana, R. S., Keeney, T., Arora, A., Beckley, A., Choudhary, S., Jones, C. A., & Schlögl, M. (2024). Top ten tips palliative care clinicians should know about physical therapy, occupational therapy, and speech language pathology. Journal of Palliative Medicine, 27(5), 681-687.
2. IKNL/Palliactief. (2017). Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Palliaweb.
3. Zie voor de leden van de werkgroep: https://palliaweb.nl/publicaties/indicatorenset-voor-de-palliatieve-zorg onderaan onder ‘Meer informatie’, ‘Leden van de projectgroep en werkgroep’