Inzet team Palliatieve Zorg
Deze indicator meet het aantal geregistreerde DBC zorgactiviteiten 190067 ‘consult door een lid van het team palliatieve zorg’ in de laatste 30 dagen en in het laatste jaar voor overlijden.
Belang indicator. Elke zorgverlener heeft als generalist basiskennis en -vaardigheden in palliatieve zorg. De generalist palliatieve zorg kent daarin zijn eigen beperkingen en consulteert zo nodig een specialist palliatieve zorg1 ofwel een beroepsbeoefenaar die de poortfunctie uitvoert2,3. Deze specialist maakt onderdeel uit van het team Palliatieve Zorg, in ziekenhuizen ook wel het Palliatief Advies Team genoemd. De zorgactiviteit is bedoeld voor klinische consulten, poliklinische consulten of consulten op afstand2.
Hoe gemeten. Via de Kerncijfers Palliatieve Zorg4, met daarin het aandeel van niet onverwacht overleden personen die een consult hadden van het team palliatieve zorg in de laatste 30 dagen en in het laatste jaar. De kerncijfers zijn opgesteld door IKNL op basis van niet-openbare microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Cijfers |
Het aantal geregistreerde PZ consulten is het hoogst bij patiënten met kanker, zowel in de laatste 30 dagen (8,2%) als in de laatste 365 dagen voor overlijden (13,1%). Het aantal PZ consulten in de laatste 30 dagen is gestegen sinds 2018 (van 3,4% naar 4,9%).
|
Aandeel van niet onverwacht overleden personen met een geregistreerde DBC zorgactiviteit 190076
Bron: CBS data
Context
|
Verschillende onderzoeken laten de positieve impact zien die palliatieve zorgconsultatie heeft op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Patiënten waarbij hun zorgverlener een lid van het palliatief team heeft ingeschakeld, rapporteren een betere symptomatische verlichting en een hogere tevredenheid met de zorg die ze ontvingen. Ook was er een verbetering in de kwaliteit van communicatie tussen zorgverleners, patiënten en familieleden5. Daarnaast blijkt dat patiënten die een consult hadden gehad meer ondersteuning ontvingen op het gebied van psychosociale en spirituele behoeften en dat er meer nadruk was op comfortzorg. Ook ervoeren familieleden van deze patiënten minder emotionele last en voelden zij zich beter voorbereid op het overlijden van hun dierbare6,7.
|
Aan de slag!
|
In de Handreiking financiering palliatieve zorg staat beschreven wanneer deze DBC-code kan worden gebruikt.
|
1. IKNL/Palliactief. (2017). Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Palliaweb.
2. Stichting PZNL (2024). Handreiking financiering palliatieve zorg. Palliaweb.
3. Nederlandse Zorgautoriteit. (z.d.). Kwalificatiecode: Wat betekent de term beroepsbeoefenaar die de poortfunctie uitvoert? https://www.nza.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/kwalificatiecode-wat-betekent-de-term-beroepsbeoefenaar-die-de-poortfunctie-uitvoert
4. IKNL. (2021). Kerncijfers palliatieve zorg. Palliaweb.
5. Brinkman-Stoppelenburg, A., Vergouwe, Y., Booms, M., Hendriks, M. P., Peters, L. A., Quarles van Ufford-Mannesse, P., Terheggen, F., Verhage, S., van der Vorst, M. J. D. L., Willemen, I., Polinder, S., & van der Heide, A. (2020). The impact of palliative care team consultation on quality of life of patients with advanced cancer in Dutch hospitals: An observational study. Oncology Research and Treatment, 43(9), 405-413.
6. Brinkman-Stoppelenburg, A., Witkamp, F. E., van Zuylen, L., van der Rijt, C. C. D., & van der Heide, A. (2018). Palliative care team consultation and quality of death and dying in a university hospital: A secondary analysis of a prospective study. PLoS one, 13(11), e0208564.
7. Naaktgeboren, M. W., Magdelijns, F. J. H., Janssen, D. J. A., & van den Beuken-van Everdingen, M. H. J. (2021). Added value of early consultation of an inpatient palliative care team in hospitalized older patients with high symptom burden: A prospective comparative study. American Journal of Hospice and Palliative Medicine, 38(10), 1258-1264.
De resultaten zijn berekend door IKNL op basis van niet-openbare microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.