Richtlijn Oncologische ulcera in de palliatieve fase gepubliceerd 
Nieuws10 september 2024
Nieuws

Richtlijn Oncologische ulcera in de palliatieve fase gepubliceerd 

Nieuws 10 september 2024

De herziene richtlijn oncologische ulcera in de palliatieve fase is gepubliceerd. De richtlijn is relevant voor zorgverleners die te maken krijgen met patiënten in de palliatieve fase en met name voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, dermatologen, internisten en radiotherapeuten.  

Deze herziene richtlijn is tot stand gekomen op basis van input van een multidisciplinaire werkgroep en een patiëntvertegenwoordiger namens stichting darmkanker, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek. De richtlijn is ontwikkeld conform de wetenschappelijke methodologie. Hierdoor sluit de richtlijn beter aan en biedt het een antwoord op knelpunten in de praktijk. Stichting PZNL is als procesbegeleider van de richtlijnen palliatieve zorg betrokken.   

Richtlijn oncologische ulcera 

De richtlijn geeft adviezen over de diagnose, voorlichting en behandeling van oncologische ulcera: wonden door groei van de primaire tumor of uitzaaiingen. Patiënten met huid-, borst-, hoofd-hals-, long-, gynaecologische en endeldarmkanker kunnen hiermee te maken krijgen. In de palliatieve fase is genezing hiervan niet meer mogelijk. Behandeling gericht op de tumor kan wel ingezet worden om de groei te remmen en de klachten te verlichten. 

Oncologische ulcera veroorzaken klachten zoals pijn, geuroverlast, vochtafscheiding, bloedingen en jeuk. Dit kan leiden tot psychosociale problemen zoals schaamte, angst, somberheid, problemen met intimiteit en seksualiteit, en sociaal isolement, wat ook impact kan hebben op naasten en relaties. 

Aan de richtlijn zijn een analyseformulier voor diagnostiek en een beslisboom voor behandeling toegevoegd om zorgverleners te ondersteunen in het diagnosticeren en behandelen van oncologische ulcera.  

Een belangrijke rol bij de behandeling van oncologische ulcera is weggelegd voor de wonddeskundige. Dit is een specialist die alles weet over wonden en hun behandeling. De wonddeskundige helpt bij het kiezen van de juiste behandeling en zorgt ervoor dat de wond zo goed mogelijk wordt verzorgd. Dit kan veel invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. 

Belangrijkste wijzigingen 

De richtlijn is op een aantal punten vernieuwd ten opzichte van de oude richtlijn: 

  • De richtlijn is evidence-based.  
  • De modules over Voorlichting en Organisatie van zorg zijn toegevoegd.  
  • De rol en het belang van de wonddeskundige.  

Richtlijnen   

Wat is voor patiënten in de palliatieve fase belangrijk? Wat maakt kwaliteit van leven? Dit zijn belangrijke vragen om tijdig met de patiënt te bespreken. Daarnaast informeert de patiënt over de verschillende keuzemogelijkheden, consequenties, onzekerheden en verantwoordelijkheid. Want, je wil de best mogelijke zorg leveren. Richtlijnen kunnen hierbij helpen.   

Meer informatie   

De nieuwe richtlijn staat op Pallialine. In de app PalliArts, die gratis te downloaden is voor Android en iOS, is een samenvatting van de richtlijn te vinden, net als in de webshop van PZNL. Patiëntinformatie over dit onderwerp is te vinden op Overpalliatievezorg.   

 

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 september 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.