Betaaltitel voor proactieve zorgplanning in ziekenhuizen gepland per 2025 
Nieuws18 juli 2024
Nieuws

Betaaltitel voor proactieve zorgplanning in ziekenhuizen gepland per 2025 

Nieuws 18 juli 2024

Onlangs kondigde de NZa een betaaltitel aan voor proactieve zorgplanning in de ziekenhuizen. De betaaltitel gaat in per 2025. Wat betekent dit voor de praktijk? We vroegen het aan Esther Verver. Zij maakt samen met Manon Boddaert en Bernard Creutzburg deel uit van het Team Passende Financiering van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II. Dit team was sterk betrokken bij de komst van deze nieuwe betaaltitel. 

'Met de introductie van de betaaltitel komt de NZa haar belofte na die ze in haar visie op bekostiging van palliatieve zorg in 2022 heeft gemaakt', zegt Verver. 'Door de introductie van de betaaltitel worden ziekenhuizen nadrukkelijk gestimuleerd om met de (verdere) invoering van proactieve zorgplanning aan de slag te gaan. Op dit moment staat er nog geen passende financiering tegenover. Met de komst van de betaaltitel verandert dat. Dit bevordert het leveren van passende zorg aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn.” 

Spanning 

De betaaltitel is er gekomen door de inzet van diverse partijen, geeft Verver aan. Naast de NZa gaat het om vertegenwoordigers van medisch specialisten, ziekenhuizen en verzekeraars. “Dat was nog best een spannend proces”, zegt Verver. “Want het faciliteren van zo'n verschuiving naar passende zorg gaat over maatschappelijk belang, naast de eigen belangen en verantwoordelijkheden van ziekenhuizen, medisch specialisten en verzekeraars.  

Daarnaast is de uitvoering op onderdelen soms nog onzeker. Die spanning was soms ook merkbaar in de overleggen, en het is daarom des te mooier dat alle partijen hebben meegewerkt, in het vertrouwen dat we elkaars belangen in het oog zullen houden. De partijen gaan samen met Stichting PZNL aan de slag met een leidraad ten behoeve van de implementatie en het gebruik van de nieuwe betaaltitel voor proactieve zorgplanning in de ziekenhuizen. 

Belangrijke mijlpaal 

Het Team Passende Financiering binnen het NPPZII heeft intensief meegedacht en meegepraat over de ontwikkeling van de betaaltitel. Het heeft daarmee een grote bijdrage geleverd aan de inhoud en totstandkoming van deze betaaltitel. 'Deze betaaltitel is een belangrijke mijlpaal voor de integratie van palliatieve zorg in de reguliere zorg. Ons team is dan ook erg blij en trots dat we hieraan hebben kunnen bijdragen.'

Over de betaaltitel 

Het is een add-on overig zorgproduct, wat betekent dat het een toeslag is op een reguliere DBC. 

De betaaltitel bevat een aantal onderdelen. Het start met het voeren van gesprekken met je patiënt over de wensen en grenzen van de behandeling. De uitkomsten van deze gesprekken leg je vervolgens vast in een proactief zorgplan. Dit plan deel je met de andere betrokken zorgverleners, waaronder in ieder geval de huisarts van die patiënt. Pas wanneer al deze onderdelen van proactieve zorgplanning zijn uitgevoerd, kun je een declaratie indienen. Je kunt deze prestatie per patiënt een keer per jaar declareren. 

De proactieve zorgplanning wordt uitgevoerd door de reguliere behandelaars van de patiënt. Specialisten in de palliatieve zorg kunnen worden ingeschakeld om te ondersteunen als dat nodig is. Zij kunnen echter niet zelf deze prestatie declareren. 

De richtlijn Proactieve zorgplanning geeft heldere kaders en handvatten bij de uitvoering van proactieve zorgplanning. 

Er is ook een format voor het proactieve zorgplan. Op dit moment werkt IKNL samen met Stichting PZNL en Stichting CareCodex aan een landelijke informatiestandaard waardoor de informatie uit het zorgplan naar verwachting binnenkort digitaal uitgewisseld kan gaan worden. Lees ook Proactief gegevens delen in de palliatieve fase.

Voor vragen, neem contact op met:
Nederlandse Zorgautoriteit
Laatst geactualiseerd: 18 juli 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.