Zelfevaluatie Palliatieve Zorg bruikbaar in verstandelijk gehandicaptenzorg
Het instrument Zelfevaluatie Palliatieve Zorg is goed in te zetten in zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Het biedt inzicht in de geboden palliatieve zorg, het palliatieve zorgbeleid en verbetermogelijkheden.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel waarbij tien zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking de Zelfevaluatie uitvoerden. De resultaten van de Zelfevaluatie gaven aanleiding voor de zorgprofessionals om met elkaar in gesprek te gaan over hoe de palliatieve zorg nog beter kan voor cliënten en naasten.
'Het mooie van de zelfevaluatie is dat het niet om goed of fout gaat, maar over bewustwording en van daaruit verder het beleid aanpassen', vertelt Ilse Brummelhuis, sr. projectadviseur bij PZNL.
Zelfevaluatie Palliatieve Zorg
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg is een instrument om te reflecteren op de geboden palliatieve zorg binnen zorgorganisaties en bestaat uit twee onderdelen:
- dossieronderzoek van de laatste tien niet-acuut overleden cliënten binnen een zorgorganisatie
- een vragenlijst over een aantal domeinen van het Kwaliteitskader Palliatieve zorg
Factsheet verstandelijk-gehandicaptenzorg
De factsheet die is opgesteld voor zorgorganisaties in de verstandelijk-gehandicaptenzorg bevat naast alle onderzoeksresultaten ook ervaringen en tips over hoe de Zelfevaluatie in te zetten.
Bijvoorbeeld de tip om niet alleen te reflecteren op gezamenlijke besluitvorming in reguliere overleggen, zoals de structurele MDOs, maar ook te bekijken of professionals de frequentie en inhoud van het overleg aanpassen aan wat nodig is voor de cliënt in de palliatieve fase. Bespreek wie betrokken is bij beslissingen rond het levenseinde, wat belangrijk is voor de kwaliteit van leven en sterven, en hoe het proces van besluitvorming is vastgelegd.
Meer informatie
Ga voor meer informatie over de Zelfevaluatie naar de themapagina op Palliaweb of bekijk de video over Zelfevaluatie in de gehandicaptenzorg op YouTube.