Nieuwe handreikingen complementaire zorg in ontwikkeling
Nieuws2 maart 2022
Nieuws

Nieuwe handreikingen complementaire zorg in ontwikkeling

Nieuws 2 maart 2022

Eind 2020 is er gekeken naar de wens tot herziening van de huidige richtlijn Complementaire zorg en naar de vorm van deze herziening. Er is besloten om handreikingen te ontwikkelen, waarin op praktische manier wordt beschreven welke interventies voor bepaalde symptomen geschikt zijn, hoe ze op de juiste manier worden toegepast en welke contra-indicaties er zijn. De nieuwe handreikingen zijn naar verwachting in 2023 klaar.

Herziening richtlijn

De huidige richtlijn Complementaire zorg stamt uit 2010 en is een consensus-based richtlijn. De herziening is gedaan door experts in de complementaire zorg en middels een enquête onder verpleegkundigen. Er worden handreikingen ontwikkeld voor volwassenen en voor kinderen. IKNL-procesbegeleider en adviseur palliatieve zorg Cindy van den Berg - Verberkt:  ‘Bij volwassenen denken we dan aan interventies zoals mindfullness of massage. Bij kinderen gaat het vaak eerder over afleiding, bijvoorbeeld in de vorm van filmpjes.’ 

Complementaire zorg 

Complementaire zorg is aanvullende zorg, met als doel het herstel en welbevinden van de patiënt te bevorderen. Deze zorg is een aanvulling op de reguliere medische zorg. Patiënten kiezen vaak voor complementaire zorg om:

  • hun lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen
  • zich geestelijk beter te voelen (meer in balans, meer ontspannen)
  • lichamelijke klachten zoals pijn, misselijkheid en vermoeidheid te verminderen

Bij complementaire zorg ligt de nadruk op ondersteuning en verbetering van de kwaliteit van leven.

Werkgroep

De werkgroep voor de ontwikkeling van de handreikingen wordt voorgezeten door Monique van Dijk, hoogleraar verplegingswetenschap en gemandateerd door V&VN. Verder bestaat de werkgroep uit vertegenwoordigers van de beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen  V&VN, Palliactief, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ), Patiëntenfederatie Nederland, stichting Kind & Ziekenhuis en het van Praag Instituut.
 

Voor vragen, neem contact op met:
Cindy van den Berg IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 2 maart 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.