Gesignaleerd in de media #25
Nieuws12 april 2022
Nieuws

Gesignaleerd in de media #25

Nieuws 12 april 2022

Een vrouw met twee jonge kinderen die sterft aan kanker, daar ga ik geen zin in zoeken

Karin Seijdell, vertelt over haar werk als geestelijk verzorger. ‘Wie helpt nu wie? Je kan geen geestelijk verzorger zijn zonder zelf te ontvangen. Je kunt betekenis zoeken in ellende, maar soms is die er gewoon niet.’ Lees het hele artikel in Trouw.  

Van palliatieve naar proactieve zorg

IKNL en een aantal oncologen werkten samen aan een pilot om geanonimiseerde data uit het elektronische patiëntendossier (epd) te gebruiken om de zorg in de laatste levensfase te verbeteren. De oncologen willen van palliatieve naar breed toepasbare proactieve zorg door een goede registratie in een Proactief Zorgplan (PZP). Op de website van Qruxx is meer te lezen over de pilot.

Fotoboek over de dood

Fotograaf Claire Felicie maakte een fotoboek over de dood, met de titel Falling Man. Familie en vrienden van Claire poseerden met hun ogen gesloten terwijl ze hun eigen sterfelijkheid overdachten. Hieruit kwamen 40 portretten die het hart van het boek vormen. Lees meer over het fotoboek en hoe deze te bestellen in dit artikel van Trouw.

Advies ‘interculturele zorg rondom het levenseinde’

De commissie Ethiek van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) schreef een adviesrapport over interculturele zorg rondom het levenseinde op de Intensive Care (IC). In het rapport staan praktische adviezen om met patiënten en hun naasten met verschillende achtergronden om te gaan op de IC. Het is bijvoorbeeld binnen veel culturen ongebruikelijk om op directe en volledige wijze slecht nieuws te brengen. Hoe ga je hier als zorgverlener mee om?
Het adviesrapport (10 blz.) is te lezen op de website van het NVIC en staat als publicatie op Palliaweb

Als je man sterft en niemand komt helpen

De meeste mensen willen thuis sterven en niet in een hospice, ziekenhuis of verpleeghuis. Maar door het enorme tekort aan thuiszorgpersoneel verloopt het stervensproces thuis niet altijd even waardig. Het Parool schreef een verhaal over Henrika (71) die eenzaam thuis zat aan het sterfbed van haar Hans: ‘ik was wanhopig’.
Het artikel is alleen te lezen voor abonnees.

De palliatieve zorg leed onder de coronacrisis

De Universiteit van Humanistiek (UvH) signaleert dat de coronacrisis grote invloed heeft gehad op de mensen die palliatieve zorg ontvingen of verleenden. In verpleeghuizen was minder emotionele en spirituele ondersteuning mogelijk voor patiënten. Echter uit onderzoek blijkt ook dat zorgverleners meer saamhorigheid, betere samenwerking en een groot vertrouwen in elkaar ervoeren. Ga voor meer informatie naar dit nieuwsbericht van Medisch Contact.

Symposium ‘Goed Begrepen’  terugkijken

Tijdens het symposium Goed Begrepen van Pharos werden tips en handvatten gegeven om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden in de laatste levensfase beter te informeren en samen met hen te beslissen. Het symposium is terug te kijken via de website van Pharos.

Maak praten over de dood niet tot een morele plicht

Een tijdje geleden is de Sire-campagne De dood. Praat erover, niet eroverheen gestart. Veel mensen hebben er moeite mee om over de laatste levensfase en de dood praten. En in veel culturen wordt het direct aankondigen van de dood als respectloos gezien. De schrijvers van dit opiniestuk in Trouw pleiten ervoor niet alleen aandacht te hebben voor het gesprek an sich maar ook voor hóe het gesprek over de dood gevoerd wordt.

Nieuw boek: Down-Hill, over de ziekte van Alzheimer bij mensen met het syndroom van Down

Veel mensen met het Syndroom van Down krijgen te maken met de ziekte van Alzheimer. Greet Breugem-Krol, schrijver van het boek Down-Hill en moeder van de in 2020 overleden Jan-Pieter, ontdekte dat er over deze combinatie nog maar weinig informatie is te vinden. Ze schreef Down-Hill om inzicht te geven in het proces toen ‘meneer Alzheimer zich niet meer liet wegsturen’ (bron: Frion). Het boek Down-Hill is voor €14,50 (excl. verzendkosten) te koop via www.uitgeverijdownhill.nl. 15% Van de opbrengst gaat naar de Stichting Downsyndroom. De boeken worden daar ingepakt en verstuurd door David, een man met het Syndroom van Down die voor deze stichting werkt. Down-Hill is ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek. Het luisterboek is ingesproken door het zusje van Jan-Pieter: televisiepresentatrice, actrice en zangeres Tooske Ragas.

Jaarverslag 2021 Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE)

Eind maart bood de RTE het jaarverslag 2021 aan de minister van VWS aan. In 2021 heeft de RTE euthanasiemeldingen ontvangen voor 4,5 procent van het aantal sterfgevallen in Nederland in dat jaar. Dit is een stijging van 10,5 procent ten opzichte van 2020. In de bijgevoegde factsheet staan de belangrijkste feiten op een rij.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 12 april 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.