Wanneer ben je generalist, specialist of expert in de palliatieve zorg?
Nieuws2 september 2021
Nieuws

Wanneer ben je generalist, specialist of expert in de palliatieve zorg?

Nieuws 2 september 2021

Wanneer ben je een generalist, specialist of een expert in de palliatieve zorg? Dat is op dit moment nog niet volledig helder, zo geeft Dianne Boxman (verpleegkundig adviseur palliatieve zorg bij PZNL) aan in een artikel in Pallium. In het artikel komen drie deskundigen aan het woord over de driedeling generalist, specialist en expert, hoe zich dit uit in de praktijk en wat de patiënt er van merkt.

Huisarts Paul Wilms onderschrijft de uitspraak van Dianne: 'Ik zal heel eerlijk zijn: voordat ik de vraag voor dit drieluik hoorde, wist ik niet dat er een driedeling was. Daar merk je in de praktijk namelijk niet zoveel van. En als het goed is de patiënt ook niet'. Toch blijkt in de praktijk dat er wel degelijk verschillen voorkomen bij de benadering van een patiënt tussen een generalisten en specialisten, zo blijkt uit de ervaring van Jannie Oskam (lid van de patiënten/naastenraad) toen zij met uitgezaaide borstkanker in het ziekenhuis lag: 'nog geen enkele generalist had tegen mij durven zeggen dat het misschien wel niet goed zou aflopen'. Toen zij uiteindelijk zelf vroeg of ze het palliatief team kon spreken en dus een expert en een specialist te spreken kreeg werd alles bespreekbaar en verdween het ongemak. Het kennen van je eigen grenzen als generalistisch zorgverlener en dan ook weten wat de specialist kan toevoegen aan de zorg is waarom het belangrijk is om met elkaar de grenzen af te spreken.

Volledig artikel

In het volledige artikel wordt verder ingegaan op deze grenzen en het belang om deze vast te leggen. Het artikel Wanneer ben je generalist, specialist of expert? is tegen betaling te lezen op de website van Pallium.

Laatst geactualiseerd: 2 september 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.