Top 3 meest gebruikte onderwijsmaterialen over palliatieve zorg
Nieuws9 september 2021
Nieuws

Top 3 meest gebruikte onderwijsmaterialen over palliatieve zorg

Nieuws 9 september 2021

Of je nu les geeft aan (aankomend) zorgverleners op mbo of universitair niveau: er zijn veel onderwijsmaterialen beschikbaar die je kunt inzetten voor jouw onderwijs over palliatieve zorg. Hoe weet je wat effectief is? De top 3 van de meest gedownloade materialen uit de toolbox met onderwijsmaterialen helpt je een stukje op weg.

1.  Inspiratiebox keuzedeel palliatieve zorg

Het is niet verrassend dat deze uitgebreide en zeer complete inspiratiebox op de eerste plaats staat. De box bestaat uit tien thema’s, van proactieve zorgplanning en gezamenlijke besluitvorming tot organisatie van zorg, coördinatie en continuïteit. Ook is er aandacht voor ethiek, wet- en regelgeving, diversiteit en hoe de zorgverlener zelf de balans houdt tussen verstand, gevoel en wil.

Heel handig is dat de leerdoelen zijn ingedeeld naar starter, gevorderde en beroepsbekwaam niveau en dat de box voor elk thema ook opdrachten op deze verschillende niveaus bevat. Hoewel de box bedoeld is voor mbo-niveau, maakt deze indeling de lesmaterialen ook geschikt voor andere onderwijsniveaus. Verder is er per thema een uitgebreide docentenhandleiding en handige onderwijsmaterialen, variërend van handreikingen tot video’s.

2. Video-animatie Delier de palliatieve fase

In twee minuten en zes seconden krijgen studenten in deze animatie een heldere uitleg over wat een delier is, wanneer het voorkomt in de palliatieve (en met name terminale) fase en hoe een onrustig of apathisch delier is te herkennen. Ook geeft de animatie aandacht aan hoe de patiënt en naasten een delier ervaren, wat je als hulpverlener kunt doen om een delier te behandelen en hoe de DOS-schaal hierbij kan helpen.

De animatie is gemaakt in samenwerking met een geriater en een internist ouderengeneeskunde op basis van de richtlijn Delier uit 2010. Dat maakt deze korte video geschikt lesmateriaal om een les of nascholing in te leiden over delier in de palliatieve fase en in gesprek te gaan over symptomen, hoe de behandeling eruitziet en waarom nazorg van groot belang is.

3. Blended pakket palliatieve zorg

Blended leren is al enige tijd bezig aan een opmars: deels volgen cursisten online onderwijs in hun eigen tempo en deels zijn er groepsbijeenkomsten om met begeleiding van een trainer de diepte in te gaan of praktijksituaties te oefenen aan de hand van opdrachten. Ook voor palliatieve zorg is er een blended onderwijspakket dat zich richt op artsen (in opleiding) en zorgverleners die werken met patiënten in de palliatieve fase - van fysiotherapeuten tot verpleegkundigen en geestelijk verzorgers tot maatschappelijk werkers en psychologen. Zij verdiepen hun kennis en vaardigheden aan de hand van acht praktijkgerichte modules: wat is palliatieve zorg, markeren, samen beslissen, slechtnieuwsgesprek, over- en onderbehandelen, de laatste levensfase en omgaan met verlies en rouw. Ook is er aandacht over hoe de zorgverlener burn-out voorkomt en in balans blijft.

Deelnemers beginnen met de geaccrediteerde e-learning Palliatieve zorg Begin Goed Zorg Goed, die veel ‘real life’-casuïstiek bevat. Doordat elke module begint met een pre-toets en eindigt met een toets, sluit dit aan bij formatief toetsen en kan de student zijn eigen voortgang monitoren. De acht interactieve groepsworkshops duren elk een dagdeel. Voor de trainer is er een handreiking en allerhande onderwijsmateriaal. 
 

 

Bekijk hier alle onderwijsmaterialen

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 9 september 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.