Gesignaleerd in de media #9
Nieuws15 juli 2021
Nieuws

Gesignaleerd in de media #9

Nieuws 15 juli 2021

Empathie als medicijn: over de skills van artsen

Op de website van HR Praktijk vertelt Liesbeth van Vliet van de Universiteit Leiden over het effect van communicatie van een arts op een patiënt. ´Mijn collega's en ik doen onderzoek naar hoe communicatie patiënten kan helpen en kan schaden, en dan vooral wanneer ze geconfronteerd worden met een ernstige, vaak ongeneeslijke ziekte. Op dat moment is empathie een van de krachtigste tools die zorgverleners hebben om patiënten te helpen helen.´ Lees het interview met Liesbeth van Vliet.

Moet je een stervende vertellen dat hij doodgaat?

Niet elke patiënt wil op zijn sterfbed nog evenveel informatie krijgen. De een heeft behoefte aan duidelijkheid, de ander wil het niet meer horen. Binnen de palliatieve zorg is het niet altijd makkelijk om aan te voelen wat de informatiewensen van iemand zijn. Lees het persoonlijke verhaal van Merel Vonk, verpleegkundig specialist in opleiding.

Een waardig sterfbed

Bert Keizer, filosoof en arts bij het Expertisecentrum Euthanasie, breekt in zijn column in Trouw een lans voor een waardig sterfbed. ‘Allereerst voor de stervende. Maar in de tweede plaats omdat je in het regelen van een waardig levenseinde een tafereel creëert, dat de nabestaanden een heel leven lang met zich mee zullen dragen.’ Lees zijn column op trouw.nl.

Een doodswens kan veranderen

Zeven jaar volgde Els van Wijngaarden de doodswens van 25 ouderen. Die kan zeer veranderlijk zijn, blijkt uit haar onderzoek Still ready to give up life?. Van Wijngaarden onderzoekt wat precies de doodswens van ouderen verhardt of verzacht, en waarom die wordt uitgesteld of overboord wordt gegooid. Lees het artikel over haar onderzoek op trouw.nl.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 15 juli 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.