Wat betekent de afschaffing van de terminaliteitsverklaring voor zorgverleners?
Per november 2019 is het in de meeste situaties niet meer nodig om een terminaliteitsverklaring te gebruiken. Dat hebben verschillende partijen uit de zorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afgesproken. Op de site van Ontregel de Zorg staat wat er zonder de terminaliteitsverklaring van zorgverleners wordt verwacht. In de Factsheet ‘Afschaffing terminaliteitsverklaring’ is deze informatie handig op een rij gezet.
Achtergrond
De terminaliteitsverklaring gaf aan dat de levensverwachting van de patiënt niet langer dan ongeveer drie maanden is. Deze moest altijd door de behandelend arts worden ingevuld en afgegeven zodat op basis daarvan inzet van meer zorg kon worden verantwoord. De terminaliteitsverklaring zorgde voor veel onvrede onder patiënten en zorgverleners, omdat deze patiëntonvriendelijk was en voor onnodige administratie zorgde. Bovendien is het nooit met zekerheid te zeggen is of de levensverwachting daadwerkelijk korter is dan drie maanden.
Daarom is in overleg tussen AHZN, KNMG, VPTZ, V&VN ZIN, ZN en VWS afgesproken dat de verklaring niet meer bij alle leveringsvormen nodig is. Beslissingen waarvoor de terminaliteitsverklaring nodig was, bijvoorbeeld voor het rechtvaardigen van het inzetten van meer zorg, kunnen vaak ook op een andere manier worden genomen. Bron: website [Ont]Regel de Zorg
Vragen
Zorgverleners kunnen met vragen en knelpunten die ze in de praktijk ervaren, bijvoorbeeld over financiering, terecht bij het praktijkteam palliatieve zorg.
E-mail: meldpunt@juisteloket.nl
Telefoon: 030 789 78 78
Specifieke vragen over de factsheet kun je stellen aan Chantal Pereira, adviseur palliatieve zorg IKNL, via het contactblok op deze pagina.
Bron: IKNL