Implementatie van vroegtijdige zorgplanning en zorgcoördinatie in de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson: een haalbaarheidsstudie
Publicatie

Implementatie van vroegtijdige zorgplanning en zorgcoördinatie in de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson: een haalbaarheidsstudie

  • Datum publicatie 1 oktober 2024
  • Auteur Lennaerts-Kats, H., Daeter, L., Forkink, A., Hukema, R. K., Bloem, B. R., Vissers, K. C. P., Meinders, M. J., & Groot, M. M.
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 12 december 2024

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening die aanzienlijke fysieke, psychosociale en spirituele gevolgen heeft. Mensen met gevorderde parkinson hebben complexe zorgbehoeften en ervaren communicatieproblemen. Hierdoor zijn zij moeilijk in staat om aan te geven wat hun wensen en voorkeuren zijn rondom (levenseinde) zorg. 

Methodiek

Design: Een prospectieve haalbaarheidsstudie met een pretest/posttest-opzet.
Deelnemers: 20 patiënten met parkinson (Hoehn & Yahr stadia 3-5) en 11 mantelzorgers deden mee.
Interventie: 3-6 proactieve zorgplanningsgesprekken door verpleegkundig specialisten die ondersteund worden met het ParkinsonSupport plan.
Data-analyse: Kwantitatieve vragenlijsten en kwalitatieve interviews; geanalyseerd met SPSS en ATLAS.ti.

Resultaten

In totaal deed 74% van de benaderde patiënten deel aan de studie. De gemiddelde leeftijd was 73,4 jaar. Er zijn 71 proactieve zorgplanningsgesprekken gevoerd, waarvan 40,8% thuis en 43,7% in het ziekenhuis. Mensen met parkinson en hun naasten ervaarden de interventie als nuttig maar soms confronterend. De emotionele belasting was tijdelijk van aard. Het ParkinsonSupport plan hielp bij het vormgeven van proactieve zorgplanning. De zorgcoördinatiecomponent bleek minder relevant.

Conclusie/aanbevelingen

De ParkinsonSupport-interventie is een haalbare en waardevolle aanpak om proactieve zorgplanning voor mensen met parkinson vorm te geven. Belangrijk is dat proactieve zorgplanning vroegtijdig wordt gestart, bij voorkeur op basis van de RADPAC-PD criteria.

Relevantie voor praktijk

- Introduceer proactieve zorgplanning vroegtijdig, bij voorkeur mbv de RADPAC-PD.
- Train zorgverleners in proactieve gespreksvoering.
- Overweeg digitale tools, zoals het ParkinsonSupport plan, om proactieve zorgplanning toegankelijker te maken.

Referentie

Lennaerts-Kats, H., Daeter, L., Forkink, A., Hukema, R. K., Bloem, B. R., Vissers, K. C. P., Meinders, M. J., & Groot, M. M. (2024). Implementing Advance Care Planning and Care Coordination in the Care for People With Parkinson Disease: A Feasibility Study. Journal of Neuroscience Nursing, 56(5), 174–179. https://doi.org/10.1097/JNN.0000000000000776

Meer informatie

Kijk op www.parkinsonnet.nl/parkinsonsupport voor meer informatie.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 12 december 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.