Kennis over diagnostiek Alzheimer naar spreekkamer
Publicatie

Kennis over diagnostiek Alzheimer naar spreekkamer

  • Datum publicatie 18 december 2019
  • Organisatie e-pal
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 9 juli 2021

Regelmatig krijgen mensen op de geheugenpoli de diagnose MCI (minimal cognitive impairment) te horen. Beperkte cognitieve klachten: je kunt er niet zo veel mee. MCI blijkt in ongeveer de helft van de gevallen voorloper van dementie, in de andere helft niet.

Een groep internationale onderzoekers, onder leiding van Wiesje van der Flier van het Alzheimercentrum Amsterdam, ontwikkelde een methode om voor de individuele patiënt de kans op de ziekte van Alzheimer te berekenen.

ABIDE-project

In het zogenoemde ABIDE-project (Alzheimer’s Biomarkers in Daily Practice), tijdens het onlangs in Den Haag gehouden Alzheimer Europe congres onderscheiden met een ZonMw Parel, werd het diagnostisch traject geoptimaliseerd door:

  • te onderzoeken welke toepassing van diagnostische tests (bijoorbeeld MRI-scan, via hersenvocht of PET-scan) het beste werkt
  • statistische modellen te ontwikkelen die de interpretatie van de testuitslagen voor de individuele patiënt vergemakkelijken
  • een kijkje in de spreekkamer te nemen om te horen wat er tussen arts en patiënt/mantelzorger wordt besproken

ADappt

Op basis van deze resultaten werd ter ondersteuning van het diagnostisch proces een app ontwikkeld: de ADappt. Die heeft drie onderdelen:

  • een gespreksstarter voor patiënten/mantelzorgers en artsen om het gesprek over diagnostiek aan te gaan: wat verwacht de patiënt? Wat is er mogelijk? Wat leer je daarvan, en wat blijft onzeker?
  • een risico calculator die op grond van de testresultaten de kans op dementie berekent
  • een voor en door patiënten en mantelzorgers ontwikkelde uitslagpagina

Gaar voor meer informatie naar www.alzheimercentrum.nl/professionals/adappt

Naar de publicatie

De Wilde, A., et al (2017). Alzheimer's biomarkers in daily practice (ABIDE) project: Rationale and designDiagnostic Assessment & Prognosis; 6(1) 143-151.
 

Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie december 2019. Alle e-pal-artikelen staan hier. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 9 juli 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.