Het schilderij ´De lezende Maria Magdalena´ (1445) door Rogier van der Weyden
- Datum publicatie 2 maart 2020
- Auteur Coen Albers
- Organisatie e-pal
De schilder
Rogier van der Weyden behoorde tot de Vlaamse Primitieven. Geboren in 1399 in Doornik als zoon van een messenslijper, werd hij opgeleid tot schilder door Robert Campin. Altijd wat in de schaduw van de veel bekendere Hans Memling en Jan van Eyck, heeft hij als eerste emoties weten toe te voegen aan zijn schilderijen. In de negentiende eeuw werd hij herontdekt. Maar al tijdens zijn leven genoot hij prestige in heel Europa. Hij overleed in 1464 in Brussel, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt.
Het schilderij
Dit op hout geschilderde werk is een onderdeel van een altaarstuk, waarvan nog twee fragmenten bewaard zijn gebleven, het hoofd van Jozef en van de heilige Catharina, beide te zien in Lissabon.
Dit stuk is in 1810 in Amsterdam geveild, nadien verschillende keren verkocht. Sinds 1860 hangt het in de National Gallery in Londen.
We zien een jonge vrouw gezeten op een rood fluwelen kussen. Met gebogen hoofd en een nederig afgewende blik is zij verdiept in een boek. Een kostbaar handschrift op een wit doek waarin het werd bewaard. Zij heeft een bleke huid, geëpileerde wenkbrauwen en hoge jukbeenderen, typisch voor dames van adellijke afkomst in die tijd. Zij draagt een rijk geplooid olijfkleurig overkleed, afgezet met eekhoornbont. Dat, samen met de onder haar hoofddoek zichtbare haarlok zouden wijzen op het ‘zondig leven’, dat zij volgens anderen geleid zou hebben. Aan de witte kruik, gevuld met geurig balsem zien wij dat het om Maria Magdalena gaat. Met de balsem verzorgde zij de voeten van de gestorven Jezus, zij waste hem met haar tranen en droogde hem met haar lange haar.
Maria Magdalena was een trouw volgeling van Jezus. Zij trokken veel samen op en vertelden over vrijheid, verbondenheid en vergeving. Zij vertelde hoe je je kunt bevrijden van emoties als wrok en boosheid. Zij helpt om de werkelijkheid te aanvaarden en om te vergeven. Jezelf, anderen en de mensheid.
Daarmee kan de boodschap van Maria Magdalena troost brengen bij stervenden en ook het verdriet bij nabestaanden verzachten.
Deze bijdrage is onderdeel van e-pal. Alle e-pal-artikelen staan hier.