Gebruik van potentieel ongewenste medicatie bij oudere patiënten met longkanker
- Datum publicatie 22 oktober 2021
- Auteur Laurien Ham
- Organisatie Journal of geriatric oncology
Introductie
Medicatie in de laatste levensfase zou voornamelijk gericht moeten zijn op symptoomverlichting. Medicatie waarvan de potentiële bijwerkingen groter zijn dan de verwachte positieve effecten wordt ‘potentieel ongewenste medicatie’ (gangbare Engelse afkorting: PIMs) genoemd. Het gebruik van PIMs is gerelateerd aan een verminderde kwaliteit van leven. In dit onderzoek is onderzocht in welke mate PIMs door de apotheek zijn afgeleverd aan oudere patiënten met longkanker in de laatste maand voor overlijden.
Methodiek
Patiënten met longkanker, 65 jaar of ouder, gediagnosticeerd tussen 2009 en 2014 en overleden voor 1 april 2015 zijn geselecteerd uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De NKR is gekoppeld aan de PHARMO Database Network, met onder andere afgeleverde medicatie uit openbare en poliklinische apotheken. De acht groepen PIMs die zijn onderzocht in dit onderzoek, zijn gebaseerd op de OncPal-richtlijn:
- aspirine
- cholesterolverlagende medicatie
- antihypertensiva
- osteoporose medicatie
- maagzuurremmers
- orale bloedglucose verlagende medicatie
- vitamines
- mineralen
Resultaten
De data van 7,864 patiënten met longkanker is geanalyseerd. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 74 jaar en 33% van de patiënten was vrouw. 45% van alle patiënten heeft één of meer PIMs ontvangen in de laatste maand van hun leven. De groepen PIMs die het meest werden afgeleverd door de apotheek zijn maagzuurremmers (32%) en antihypertensiva (28%).
Conclusie/aanbevelingen
Bijna de helft van de oudere patiënten met longkanker in Nederland ontvangt PIMs in de laatste maand voor overlijden. Omdat het gebruik van PIMs gerelateerd is aan een verminderde kwaliteit van leven, is het belangrijk dat zorgprofessionals kritisch kijken welke medicatie gestopt kan worden in de laatste levensfase.
Relevantie voor praktijk
- Zorgprofessionals moeten kritisch kijken welke medicatie gestopt kan worden in de laatste levensfase
Naar de publicatie
Ham, L., et al (2021). Use of potentially inappropriate medication in older patients with lung cancer at the end of life (niet openbaar). Journal of geriatric oncology, S1879-4068(21);00171-5