EAPC Atlas of Palliative Care in Europe 2025
Publicatie

EAPC Atlas of Palliative Care in Europe 2025

  • Datum publicatie 29 mei 2025
  • Auteur Eduardo Garralda, Vilma A. Tripodoro, Julie Ling, Joanne Brennan, Alvaro Montero, Fernanda Bastos, Laura Monzon, Daniela Suarez, Juan Jose Pons and Carlos Centeno
  • Organisatie EAPC (European Association for Palliative Care)
Voor vragen, neem contact op met:
Natasja Raijmakers IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 29 mei 2025

De EAPC Atlas for Palliative Care in Europe 2025 heeft als doel inzicht te geven in de stand van zaken op het gebied van palliatieve zorg in Europa. Hiervoor wordt de ontwikkeling van palliatieve zorg op nationaal niveau gemeten en vergeleken. Dit sluit aan bij de visie van Stichting PZNL: met meer inzicht in palliatieve zorg (op internationaal niveau) kan palliatieve zorg verder worden ontwikkeld en verbeterd.

Een aantal opvallende bevindingen uit de EAPC Atlas voor palliatieve zorg in Nederland:

Aandacht voor palliatieve zorg in opleidingen, maar facultatief

De Atlas laat zien dat in Nederland alle medische faculteiten in hun curricula aandacht besteden aan palliatieve zorg, net zoals in alle Noord-Europese landen. In de meeste medische opleidingen is het onderdeel palliatieve zorg niet verplicht. 

Vanuit ZonMw worden diverse onderwijsprojecten over palliatieve zorg gefinancierd in het mbo-, hbo,- en wo onderwijs en in de bij- en nascholing voor artsen, verpleegkundigen en verzorgenden. Waaronder het afgeronde project O2PZ, dat leidt tot landelijke regie en samenwerking voor toekomstgericht onderwijs - en opleidingsaanbod, waarbij palliatieve zorg een vaste plek heeft in de curricula. Het Onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0 en het Onderwijsplatform Palliatieve Zorg dragen hieraan bij. 

Nederland heeft nationaal beleid en een richtlijn voor proactieve zorgplanning

Nederland is één van de 15 Europese landen met een richtlijn voor proactieve zorgplanning. Daarnaast wordt het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ II) expliciet benoemd in de Atlas. Door betrokkenheid vanuit het Ministerie van VWS ontstaat een samenhangende aanpak voor de integratie van palliatieve zorg in Nederland.

Nederland voorop met palliatieve zorg voor kinderen

Ook op het gebied van palliatieve zorg voor kinderen loopt Nederland voorop in de ontwikkelingen. Zo heeft Nederland als een van de weinigen een Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg en zijn er relatief veel voorzieningen voor kinderen die ongeneeslijk ziek zijn.

Groeiende samenwerking en integratie tussen teams palliatieve zorg in ziekenhuizen en regionale teams

In totaal hebben 72 ziekenhuizen in Nederland een palliatief zorgteam. 36 regionale adviesteams bieden advies en ondersteuning aan zorgprofessionals die niet gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg. Deze teams opereren naast de ziekenhuisgebaseerde adviesteams. Er is een tendens dat ziekenhuis- en regionale teams meer samenwerken en integreren.

Hoge score voor peer-reviewed artikelen over palliatieve zorg

Nederland is een van de acht landen (van de 56 onderzochte landen in de Atlas) met een hoge score aan peer-reviewed artikelen over palliatieve zorg. In de afgelopen vijf jaar is er vanuit Nederland een uitgebreid aantal wetenschappelijke publicaties verschenen over dit onderwerp, met ten minste één Nederlandse auteur.  Daardoor kreeg Nederland de hoogste score (4 uit 4) voor publicatie-activiteit. Andere landen met een vergelijkbaar niveau zijn België, Denemarken, Duitsland, Ierland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Tot stand komen EAPC Atlas

Palliactief en Stichting PZNL hebben in gezamenlijkheid de gegevens over Nederland opgehaald bij de betreffende organisaties, om zo de juiste cijfers aan te leveren over Nederland.

Download

•    EAPC Atlas of Palliative Care in the European Region 2025
•    Atlas country report Netherlands 2025
 

Voor vragen, neem contact op met:
Natasja Raijmakers IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 29 mei 2025
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.