Het e-naastenoverleg: een noodgedwongen maar leerzaam experiment
Publicatie

Het e-naastenoverleg: een noodgedwongen maar leerzaam experiment

  • Datum publicatie 17 november 2021
  • Auteur Frank van den Berg
  • Organisatie e-pal
Laatst geactualiseerd: 17 november 2021

Samenvatting 

Het naastenoverleg is een van de hoekstenen van het gezamenlijk nemen van beslissingen in een palliatieve zorg situatie. In het begin van de COVID-19-pandemie ontwierp een palliatieve zorgteam in een conglomeraat van Amerikaanse ziekenhuizen een procedure om dit soort overleg online te voeren, aangezien de naasten niet op bezoek mochten komen. Toen dit in één ziekenhuis goed bleek te werken werd het project uitgerold naar de rest van de ziekenhuisgroep.  

Methode 

De procedure was zeer zorgvuldig: altijd was de verpleegkundige van de patiënt er op een voor hem rustig moment bij. Er stond waar mogelijk een i-Pad, met plastic omhuld, op een bedtafeltje voor de patiënt. De sessie werd uiteraard op tijd aangekondigd waarbij de familie een link kon uitdelen aan wie zij wilden. Ook werd veel gedaan aan de voorbereiding van de familie: het team stimuleerde hen om vragen op papier te zetten en de naasten werden goed voorbereid op de voor hen vaak akelige beelden van de patiënt. Als de patiënt in voldoende goede conditie verkeerde, creëerde het team Zoom-tijd om de naasten de gelegenheid te geven zonder het team de patiënt te spreken, te bidden of muziek te laten horen. 

Conclusie 

Het project werd ook geëvalueerd: de clinici beoordeelden de gesprekken met 3.18 op een schaal van 5. Van de familie (op 63 patiënten slechts 10 gevraagd) verklaarde 80-100% dat ze alle vragen konden stellen en zich daarin vrij gevoeld hadden, dat ze beter begrepen wat het beleid was, dat dit het vertrouwen in de zorg vergroot had en dat ze tevreden waren over de geboden zorg. 

Commentaar 

Het artikel bevat een uitgebreide zeer praktische lijst aanbevelingen voor wie zo’n e-overleg met naasten wil organiseren. Het is een project dat uit nood geboren werd. Ik vermoed echter dat het ook na de COVID-19-pandemie nuttig kan zijn. Ook verder weg wonende familie kan er zo bij betrokken worden. En soms is het nodig op korte termijn te overleggen. Dan is e-overleg een snelle methode. 

Over de publicatie

Kuntz, J.G., et al (2020). Feasibility and Acceptability of Inpatient Palliative Care E-Family Meetings During COVID-19 Pandemic. J Pain Symptom Manage 60(3);e28-e32

 

Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie november 2021. Alle e-pal-artikelen staan hier

Laatst geactualiseerd: 17 november 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.