Column: Het taboe op een koppelbed?
Publicatie

Column: Het taboe op een koppelbed?

  • Datum publicatie 2 maart 2020
  • Auteur Patricia van Marion-Slootmans
  • Organisatie e-pal
  • Soort publicatie artikel
  • Gebruiker Geestelijk verzorger, Mantelzorger, Naaste, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige, Verzorgende, Vrijwilliger
  • Doelgroep Kwetsbare ouderen, Naasten, Ouderen, Volwassenen
  • Setting Hospice, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 2 maart 2020

'Iemands hand vasthouden, tegen elkaar aankruipen of samen naar mooie muziek luisteren. Wanneer mensen ziek zijn of niet meer bij elkaar kunnen wonen, is nabijheid belangrijker dan ooit. Een koppelbed vormt de ideale oplossing voor mensen die samen willen zijn'.

Onder dit motto heeft de Roparun in 2019 geld ingezameld voor koppelbedden. Voor wie het niet kent: een koppelbed bestaat uit een frame met een speciaal koppelmatras, dat je naadloos kunt aansluiten op een hoog-laagbed. Hierdoor ontstaat een tweepersoonsbed. Wat een geweldig initiatief tot samen zijn!

Samen zijn; intimiteit in welke vorm van ook is iets waar (bijna) iedereen behoefte aan heeft. In de laatste levensfase kan dit van extra betekenis zijn, evenals seksualiteit. Op gelijke bedhoogte kunnen liggen, knuffelen of seks hebben, dat gun je iedereen die dat wil. Want de andere variant is die met de ‘patiënt’ in een hoog-laagbed en de naaste ongemakkelijk op een stretcher. Alleen al die ongelijke hoogte en vervelende naad geeft ongelijkwaardigheid en afstand in de relatie. En echt praktisch is het ook niet.

In de zorg lijken intimiteit en seksualiteit toch in de taboesfeer te blijven. Want ook bij de aanvraag en inzet van koppelbedden, roept dit bij velen de (ongemakkelijke) associatie op met seks. En waarom? Geldt de norm ‘no sex, you’re dying?’. Vast niet. Feit is dat palliatieve zorg een (nog) weinig besproken thema in onderwijscurricula is. Dit geldt ook voor seksualiteit, terwijl dit thema juist wel toenemend aanwezig is in de media. Patiënten wachten totdat de zorgverlener dit thema aansnijdt, en omgekeerd. Totdat het niet meer kan.

De patiënt staat centraal, ook in de laatste levensfase, in al haar facetten. Vind jij seks een taboe-onderwerp? Volg dan een training van ‘mijn oude beroepsvereniging BPSW’. En bedenk dat een koppelbed óók heel waardevol is voor die (groot)vader die nog een keer zijn (klein)kinderen wil voorlezen op het grote bed. Of voor die jonge vrouw die nog een keer met haar vriendinnen op een groot bed wil lachen en kletsen.

Er zijn veel wegen om een koppelbed aan te vragen, vaak ook gesubsidieerd. Stap over het taboe heen en doe de aanvraag!


Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie maart 2020. Alle e-pal-artikelen staan hier.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 2 maart 2020
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.