Voorbereiding laatste levensfase
- Zorgvrager zorgverleners
- Resultaten Zorgverleners hebben tools om bewustwording en zelfregie bij mensen in de laatste levensfase te vergroten en om de proactieve zorgplanning te bevorderen.
Wat houdt het project in?
‘Voorbereiding Laatste Levensfase’ is een samenwerkingsvorm tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen, wijkverpleging, welzijnswerk, patiënten- en ouderenorganisaties, en netwerken in de regio/provincie met als doel om patiënten zelf de regie te laten nemen op de voorbereiding van hun laatste levensfase. De interventie komt voort uit een campagne waarin Drentse zorgorganisaties en netwerken met elkaar samenwerkten om proactieve zorgplanning (pzp) te verbeteren voor de palliatieve patiënten in de regio.
Op de website Voorbereiding Laatste Levensfase staan diverse materialen die ontwikkeld zijn. Het project bestaat uit: Publiekscampagne Voorbereiding Laatste Levensfase, Implementatie Proactieve Zorgplanning bij huisartsenpraktijken, zorginstellingen, welzijnswerk en gemeenten, veilig delen van informatie.
Wat levert het project op?
Implementatie in de regio levert de volgende resultaten op:
- Bewustwording en zelfregie bij mensen in de laatste levensfase
- Multidisciplinaire samenwerking op het gebied van proactieve zorgplanning tussen zorgaanbieders, huisartsen en welzijnsmedewerkers.
- Verlagen van het aantal crisissituaties overdag en in de ANW-uren rondom palliatieve patiënten en voorkomen van onnodige zorg en opnames.
- Digitale informatieoverdracht t.b.v. proactieve zorgplanning informatie tussen de verschillende betrokken partijen (inwoners, zorgaanbieders, welzijnsmedewerkers en huisartsen).
Meer informatie
Het is mogelijk om gebruik te maken van NPPZII ondersteuning. Ga voor meer informatie naar de procedure Samenwerking Consortia en Netwerken.
Wie is betrokken?
De interventie is geschikt voor alle zorg- en welzijnsaanbieders die proactieve zorgplanning in hun regio willen implementeren en samenwerkingsvormen willen aangaan binnen de regio.
Wat zijn randvoorwaarden voor implementatie?
Wanneer je binnen je eigen instelling verschillende onderdelen wil implementeren zijn de volgende randvoorwaarden van belang:
- Zorg voor (bestuurlijk) draagvlak in de netwerken en binnen de deelnemende organisaties. Sluit aan bij lopende initiatieven en interesses. Zorg ook dat er aansluiting wordt gezocht bij de ouderenbonden.
- Het is aan te bevelen een projectleider/kartrekker aan te stellen binnen de deelnemende partijen. Deze is verantwoordelijk voor het opstellen van een implementatieplan en de uitvoering hiervan.
- Voor het opstellen van een implementatieplan kan gebruik gemaakt worden van een checklist (zie bijlage 1 van de Implementatiehandreiking). De checklist geeft algemene randvoorwaarden weer en waar nog aandacht voor nodig is.
- Richt een kleine kern-/ werkgroep in, bestaande uit vertegenwoordigers van de organisaties die lid zijn van het netwerk palliatieve zorg in de regio en één of meerdere geïnteresseerde huisartsenpraktijken.
Samen leren en implementeren
Als je als organisatie gaat starten met dit project voegen we je ook toe aan het Leerwerkplatform. Dit is een platform waar onderling ervaringen en best practices worden gedeeld. Meer informatie over het leerwerkplatform vind je in de implementatiehandreiking.
Investering
De implementatie van dit project kost tijd en geld. Er is een schatting gemaakt voor de investering voor de implementatie. De totale kosten zijn afhankelijk van het uurtarief en van het maatwerktraject. Binnen dit project is zo veel mogelijk gebruikgemaakt van de samenwerking binnen het netwerk om kosten tot een minimum te beperken.
Achtergrondinformatie
Het project 'Voorbereiding Laatste Levensfase' is een samenwerking van de Drentse ziekenhuizen, Drentse huisartsen, verpleeghuizen, wijkverpleging en welzijnswerk. Samen werken ze met elkaar in drie netwerken: Alliantie Drentse Zorg met Ouderen, Netwerk Dementie Drenthe en Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe-Steenwijkerland.