Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken
Hulpmiddel

Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken

  • Ontwikkelaar PZNL
  • Soort Handreiking
  • Gebruiker Huisartsen
  • Versie 2022
  • Setting Thuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 24 augustus 2023

De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen geeft inzicht in hoe de palliatieve zorg in de eigen huisartsenpraktijk verloopt en eventueel kan worden verbeterd.
De Zelfevaluatie bestaat uit twee delen:

  • Een individueel deel met vragen die inzicht geven in de zorg voor patiënten in de palliatieve fase in de eigen huisartsenpraktijk.
  • Een deel om met collega-huisartsen, die ook de Zelfevaluatie hebben gedaan, zo mogelijk in regionaal verband te bespreken hoe de palliatieve zorg in de eigen huisartsenpraktijk te verbeteren.

Wil jij inzicht in de manier waarop jij palliatieve zorg verleent aan jouw patiënten en met collega-huisartsen hierover in gesprek gaan? 
Doe dan mee aan de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken.
Meedoen is gratis en kost maximaal twee uur voor de individuele vragenlijst en ongeveer twee uur voor de bespreking met de collega-huisartsen. Omdat dit laatste onderdeel onder de nascholing valt, krijg je hier twee accreditatiepunten voor.

Wat levert de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen mij op?

De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen geeft inzicht in de palliatieve zorg in het algemeen en in hoe het praktisch in jouw praktijk (nog beter) kan worden aangepakt. Huisartsen die de Zelfevaluatie hebben gedaan, zeiden daarover het volgende: ‘Er vallen veel meer mensen onder de palliatieve zorg dan ik dacht’, ‘Ik realiseer me nu dat ik nog te weinig aandacht heb voor de spirituele dimensie van palliatieve zorg’, ‘Door de Zelfevaluatie ga ik palliatieve zorg op de agenda zetten bij mijn collega’s in de praktijk’ en ‘Onze samenwerking met de Thuiszorg kan beter. Dat gaan we oppakken.’

Randvoorwaarden voor implementatie

De Zelfevaluatie is direct gratis inzetbaar.
De vragenlijst, het eerste deel, kan door iedere huisarts worden gedaan. De vragenlijst bevat vragen over palliatieve zorg, markeren, proactieve zorgplanning, multidimensionale zorg en samenwerken. Daarnaast zijn er vragen over verwacht overleden patiënten. Voor het beantwoorden van die vragen moet je de dossiers van drie verwacht overleden patiënten in HIS raadplegen.
Met het tweede deel, het in gesprek gaan met enkele collega-huisartsen die ook de Zelfevaluatie hebben gedaan, kun je de palliatieve zorg in de dagelijkse praktijk verbeteren. Kenmerkend bij deze bijeenkomst - onder leiding van een kader(huis)arts Palliatieve Zorg - is het delen van de bevindingen, het reflecteren op de eigen werkwijze en onderling spiegelen.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie de Factsheet Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen en de FAQ Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen
Wil je meteen beginnen met de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen? Neem dan contact op met je Netwerkcoördinator Palliatieve Zorg in jouw regio. In het Overzicht Netwerken vind je het Netwerk en de Netwerkcoördinator in jouw regio.
Voor meer informatie over de uitvoering, en het opvragen van het hulpmiddel kun je contact opnemen met Eveline van Drielen via de contactgegevens onderaan deze pagina. 

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen is tot stand gekomen in samenwerking met PZNL, PalHAG, en PaTz.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 24 augustus 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.