Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken (handreiking)
Hulpmiddel

Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken (handreiking)

  • Ontwikkelaar PZNL
  • Soort Handreiking
  • Gebruiker Huisartsen
  • Versie 2022
  • Setting Thuis
Voor vragen, neem contact op met:
Wilma van Driel PZNL
Laatst geactualiseerd: 19 januari 2023

De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen is een instrument waarbij de huisarts, aan de hand van evaluatievragen, kijkt naar de manier waarop palliatieve zorg wordt geboden vanuit de huisartsenpraktijk. Het bestaat uit twee delen:

  1. Een individueel deel met vragen bedoeld om aan te zetten tot nadenken en inzicht te krijgen in de zorg voor patiënten in de palliatieve fase in de eigen huisartsenpraktijk.
  2. Een deel om met collega-huisartsen, die ook de zelfevaluatie hebben gedaan, in regionaal verband in gesprek te gaan over mogelijkheden om de palliatieve zorg in de eigen huisartsenpraktijk te verbeteren.

Voor het individuele deel van de Zelfevaluatie, het deel met open vragen, zijn gegevens uit het HIS nodig. Dit zijn vragen over palliatieve zorg, markeren, proactieve zorgplanning, multidimensionale zorg en samenwerken. Daarnaast zijn er vragen over verwacht overleden patiënten. Voor het beantwoorden van deze vragen wordt de huisarts gevraagd de dossiers van drie verwacht overleden patiënten te raadplegen.

Het tweede deel, het in gesprek gaan met enkele collega-huisartsen die ook de Zelfevaluatie hebben gedaan, draagt bij om de palliatieve zorg in de dagelijkse praktijk te verbeteren. Kenmerkend bij deze bijeenkomst onder leiding van een kaderhuisarts palliatieve zorg is het delen van de bevindingen, het reflecteren op de eigen werkwijze en onderling spiegelen.

Inzet hulpmiddel

De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen is ontwikkeld om huisartsen inzicht te geven in waar gerichte verbetering van palliatieve zorg kan plaatsvinden in de eigen huisartsenpraktijk.

Wil je inzicht in de manier waarop jij palliatieve zorg verleent aan jouw patiënten en met collega-huisartsen hierover in gesprek gaan? Doe dan mee aan de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken. Voor meer informatie over de uitvoering, en het opvragen van het hulpmiddel kan contact worden opgenomen met Eveline van Drielen of Wilma van Driel via de contactgegevens rechtsboven op deze pagina. 

Randvoorwaarden voor implementatie

De Zelfevaluatie is direct inzetbaar.

De vragenlijst, het eerste deel, kan door iedere huisarts worden gedaan. Het realiseren van het tweede deel, de bespreking van de bevindingen met collega-huisartsen in regionaal verband, kan het beste onder begeleiding van een kaderhuisarts palliatieve zorg worden gedaan.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Meer informatie

De Zelfevaluatie is tot stand gekomen in samenwerking met PZNL, PalHAG, en PaTz.

Voor vragen, neem contact op met:
Wilma van Driel PZNL
Laatst geactualiseerd: 19 januari 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.