Afscheid nemen en herdenken (toolbox)
Hulpmiddel

Afscheid nemen en herdenken (toolbox)

  • Ontwikkelaar Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders in samenwerking met Huis van Chesed (Marije Vermaas) ten behoeve van de Coalitie Van Betekenis tot het Einde
  • Soort Toolbox
  • Gebruiker Geestelijk verzorgers, Groepsbegeleiders, Maatschappelijk werkers, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie maart 2020
  • Doelgroep Mensen met een verstandelijke beperking, Volwassenen | Ouderen
  • Setting Hospice, Verpleeghuis, Zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 21 juni 2022

Zorgverleners in organisaties worden geconfronteerd met het sterven van patiënten (ook wel cliënten of gasten genoemd). Deze toolbox biedt een overzicht van voorbeelden en werkvormen voor zorgverleners om afscheid en verlies van patiënten vorm te geven en concreet te maken. De middelen in de toolbox ondersteunen om tijd te nemen, en ruimte te maken voor de emoties en gedachten die afscheid oproepen.

Er staan vierentwintig voorbeelden in hoe het herdenken met anderen in een zorgsetting kan worden vormgegeven. Per voorbeeld wordt aangegeven voor welke soort locatie het ritueel passend is, een omschrijving, eventuele benodigdheden en de tijdsinvestering.  

Inzet hulpmiddel

De toolbox biedt inspiratie en handreikingen om herdenken en afscheid nemen in een zorgorganisatie vorm te geven, met name voor zorgmedewerkers zélf, daarnaast voor de naasten de overledenen. 

 

Naar de toolbox

 

Randvoorwaarden

De toolbox is direct inzetbaar. Alle voorbeelden zijn bruikbaar indien goed wordt nagedacht wat de eigen (werk)context is om bepaalde suggesties in te zetten. Het vergt telkens ‘op maat’ maken van wat wordt aangereikt. 

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 21 juni 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.