Contact huisarts met nabestaanden
Deze indicator meet het percentage huisartsen dat contact heeft gehad met de nabestaanden van de patiënt* in het kader van rouwverwerking.
* = patiiënten met behoefte aan palliatieve zorg
Belang indicator. Nazorg is één van de onderdelen van palliatieve zorg en biedt de mogelijkheid om stil te staan bij de beleving van de nabestaanden na het overlijden van de patiënt en te inventariseren waar de nabestaanden behoefte aan hebben1, 2. Belangstelling voor en contact over wat er is gebeurd worden doorgaans als steunend ervaren. Een dergelijk contact kan ook een signalerende functie hebben, voor als een rouwtraject toch gecompliceerder blijkt, en behandeling geïndiceerd is3.
Hoe gemeten. Via de SentiMELC studie (Monitoring End of Life Care aan de hand van een Sentinel netwerk van huisartsen) waarin gegevens over zorg aan het levenseinde worden verzameld. Deze worden geregistreerd door huisartsen die aangesloten zijn bij de zogenoemde 'huisartsen peilstations'4. De cijfers hebben betrekking op 2021-2022.
In 2022 geeft 87% van de huisartsen aan na het overlijden van de patiënt nog contact te hebben gehad met nabestaanden in het kader van rouwverwerking.
|
Cijfers
Huisartsen die contact hebben met naasten
in het kader van rouwverwerking
Context
In de literatuur komt naar voren dat nabestaanden in de nazorg veelal de voorkeur geven aan de zorg- of hulpverlener die betrokken is geweest bij de behandeling en/of overlijden van de patiënt. Het nazorggesprek zou gevoerd moeten worden door iemand die de overleden patiënt ook heeft gekend. Over het algemeen is dit de huisarts, maar nabestaanden kunnen het gesprek ook met andere zorg- of hulpverleners voeren5,6. Het initiatief hiervoor dient bij de zorgverlener te liggen, maar nazorg voor nabestaanden is nog niet systematisch geïntegreerd in de werkprocedures van zorgverleners7.
|
Aan de slag!
|
De Oog voor Naasten en Nabestaanden (ON2)-methodiek laat zien dat contact na overlijden zowel waarde toevoegt voor nabestaanden als zorgverleners. Mensen vinden het fijn om te vertellen hoe ze de uitvaart en het afscheid ervaren hebben of hoe ze terugdenken aan de periode van ziek zijn. Met behulp van de implementatie van de ON2-methodiek, kunnen zorgverleners gerichtere zorg geven aan nabestaanden en hen beter ondersteunen voor, tijdens en na het overlijden van hun dierbare. Daarbij kan de zorg verbeterd
worden als de nabestaanden iets als minder prettig heeft ervaren. |
Bekijk ook de richtlijn Rouw in de palliatieve fase voor meer aandachtspunten, tips en handvatten bij nazorg.
|
1. IKNL/Palliactief. (2017). Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Palliaweb.
2. IKNL. (2017). Handreiking ‘Het nazorggesprek’. Palliaweb.
3. Pallialine. (2022). Richtlijn rouw in de palliatieve fase. Geraadpleegd op 9 juli 2024, van https://palliaweb.nl/richtlijnen-palliatieve-zorg/richtlijn/rouw
4. SentiMELC studie. (2021). Monitoring End of Life Care aan de hand van een Sentinel netwerk van huisartsen.
5. Holtslander, L., Baxter, S., Mills, K., & others. (2017). Honoring the voices of bereaved caregivers: a metasummary of qualitative research. BMC Palliative Care, 16(48).
6. Pijpers, S., & de Bot, C. (2021). Nazorg tijdens corona: Zorg houdt niet op na overlijden. Pallium, 23(5), 22-24.
7. Hoffstädt, H. E., Boogaard, J. A., Tam, M. C., van Bodegom-Vos, L., Stoppelenburg, A., Hartog, I. D., van der Linden, Y. M., & van der Steen, J. T. (2023). Practice of supporting family caregivers of patients with life-threatening diseases: A two-phase study among healthcare professionals. American Journal of Hospice and Palliative Medicine, 40(6), 633-643.
De SentiMELC-data is geanalyseerd door Bregje Onwuteaka-Philipsen van Amsterdam UMC.