IZA transformatieplan palliatieve zorg en ACP in Drenthe en Steenwijkerland goedgekeurd
Het transformatieplan Palliatieve zorg en Advance Care Planning (ACP) in Drenthe en Steenwijkerland is goedgekeurd door zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ. ‘We zijn erg blij met de toekenning van het transformatiegeld en het vertrouwen van de zorgverzekeraars in deze impactvolle en complexe transformatie die om een geïntegreerde aanpak vraagt, zegt Hans Mulder, voorzitter Raad van Bestuur Dokter Drenthe en voorzitter van de vier netwerken palliatieve zorg Drenthe-Steenwijkerland. ‘Nu kunnen we de palliatieve zorg en ACP in de regio verder verbeteren’.
Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. ‘Met dit ambitieuze plan kunnen we het Kwaliteitskader* Palliatieve Zorg en ACP/Proactieve Zorgplanning breed gaan implementeren met 48 zorgorganisaties, 13 gemeenten en welzijnsorganisaties in heel Drenthe-Steenwijkerland,’ vertelt Harmiene Gommans, coördinator van de Netwerken Palliatieve Zorg Drenthe-Steenwijkerland. Meer dan 100 inwoners en professionals uit zorg en welzijn hebben aan het transformatieplan gewerkt. Dit plan is onderdeel van een landelijke beweging, gestimuleerd door het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II). Het Drentse transformatieplan is het eerste zelfstandig goedgekeurde plan over palliatieve zorg in Nederland. Er komen middelen beschikbaar voor het implementeren dit transformatieplan. Stichting Palliatieve Zorg Nederland heeft de regio ondersteund bij het opstellen van het plan.
Drenthe-Steenwijkerland is koploper op het gebied van palliatieve zorg
Er wordt in de regio al geruime tijd gewerkt aan het verbeteren van de palliatieve zorg. Afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld samenwerkingsafspraken gemaakt over het voeren van ACP-gesprekken en het uitwisselen van informatie hierover.
Netwerkcoördinator Harmiene Gommans: ‘Nu we deze financiële middelen toegekend hebben gekregen kunnen we de samenwerkingsafspraken verbreden naar alle palliatieve zorg en de hele regio. Dat is een mooie stap. Door te zorgen dat de informatie in de hele regio goed uitgewisseld wordt, wordt het individuele zorgplan van de inwoner leidend.
Een grote groep zorgverleners is al opgeleid in het voeren van het goede gesprek over het levenseinde en is ook al met deze gesprekken gestart. Dat gaan we verder uitbreiden zodat álle zorgverleners in Drenthe-Steenwijkerland zich deze nieuwe werkwijze eigen kunnen maken. Ook stimuleren we zorgverleners om kennis op te doen, beter samen te werken rondom patiënten en proactief te kijken hoe inwoners begeleid kunnen worden in de laatste levensfase.
‘Daarnaast gaan we inwoners beter informeren over de rol die zij zelf kunnen spelen in die fase,’ licht Hennita Schoonheim, programmamanager toe. ‘In een aantal gemeenten hebben we de voorlichtingsbijeenkomst ‘Dood uit de Pot’ georganiseerd. Tijdens deze succesvolle bijeenkomsten stimuleren we inwoners om na te denken over de laatste levensfase en dit te bespreken met naasten en met hun zorgverleners. Ook dit gaan we uitbreiden, zodat nog veel meer inwoners betrokken worden bij gesprekken over de laatste levensfase. De gedeelde ambitie hierin is dat de transformatie bijdraagt aan meer passende zorg voor patiënten in de laatste levensfase. De verwachting is dat daardoor meer rust in het zorgproces ontstaat - niet alleen voor patiënten en hun naasten, maar zeker ook voor de betrokken zorgprofessionals. De kennis en ervaring die we opdoen met deze transformatie wisselen we uit met de andere regio’s die een transformatie palliatieve zorg gaan inzetten.’
Anouk Baars, strategisch adviseur en coördinator palliatieve zorg bij Zilveren Kruis: ‘Wij vinden het belangrijk dat onze verzekerden passende zorg ontvangen in hun laatste levensfase. Met de beoogde transformatie zal palliatieve zorg in Drenthe en Steenwijkerland nóg beter en toegankelijker worden voor alle inwoners. We zien dit samenwerkingsverband tussen alle betrokken partijen als een goed voorbeeld voor andere regio’s.’
Het transformatieplan is te lezen op de website van de netwerken palliatieve zorg Drenthe-Steenwijkerland.
*In het kwaliteitskader Palliatieve Zorg staat omschreven hoe de meest ideale palliatieve zorg eruitziet. Het kader is onder meer geautoriseerd door Patiëntenfederatie Nederland, Federatie Medisch Specialisten, V&VN (beroepsvereniging verpleegkundigen en verzorgenden) en Zorgverzekeraars Nederland. ACP/Proactieve zorgplanning – het vroegtijdig bespreken van wensen en behoeften van patiënten – is een belangrijk onderdeel van dit kwaliteitskader.