AZWA vastgesteld: nieuwe afspraken over palliatieve zorg en toekomstbestendige zorg
Het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) is er toch gekomen, maakte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 3 juli bekend. Dit akkoord is een vervolg op het Integraal Zorgakkoord uit 2022 en bevat afspraken over de toekomstige organisatie van zorg en welzijn.
Tientallen partijen, waaronder ActiZ, de Federatie Medisch Specialisten, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Patiëntenfederatie Nederland, de NFU en Zorgverzekeraars Nederland hebben het akkoord ondertekend.
Belangrijke doelen van het AZWA zijn het terugdringen van het arbeidsmarkttekort in de zorg en een meer gelijkwaardige toegang tot de zorg, onder andere door wachttijden te verkorten.
Palliatieve zorg
Twee speerpunten ten aanzien van de palliatieve zorg zijn:
Geen belemmering door omzetplafonds
Voor terminale patiënten die thuis worden verzorgd, mogen omzetplafonds en doelmatigheidsafspraken geen obstakel meer zijn. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars spreken een duidelijk proces af om dit goed te regelen. Een leidraad kan daarbij ondersteuning bieden.
Meer aandacht voor proactieve zorgplanning
Zorgverleners gaan eerder in gesprek met patiënten over wensen in de laatste levensfase. Het ministerie blijft regionale initiatieven ondersteunen en vraagt meer inzet op de betaaltitel ‘proactieve zorgplanning’ die sinds begint dit jaar van kracht is.
Vanaf 2027 wordt proactieve zorgplanning opgenomen in de basisbekostiging van huisartsen. De NZa onderzoekt samen met Stichting PZNL en ZonMw aanvullende bekostigingsvormen voor proactieve, transmurale palliatieve zorg. In 2025 komt er een scholingsplan voor zorg- en welzijnsmedewerkers over palliatieve zorg en het voeren van deze gesprekken.
Meer informatie
Lees het akkoord. De afspraken over palliatieve zorg staan vanaf pagina 56.