Knelpuntenenquête richtlijn Anorexie en gewichtsverlies in de palliatieve fase
Nieuws31 oktober 2024
Nieuws

Knelpuntenenquête richtlijn Anorexie en gewichtsverlies in de palliatieve fase

Nieuws 31 oktober 2024

Anorexie betekent een gebrek aan eetlust, wat kan leiden tot ondervoeding met ernstige gevolgen, zoals een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en slechtere respons op behandelingen. Ondervoeding ontstaat door factoren, zoals onvoldoende voedselinname, verhoogd energieverbruik of metabole verstoringen. Het herkennen en begrijpen van de nuances van anorexie en cachexie is essentieel voor een optimale palliatieve zorg. 

Herziening huidige richtlijn  

De richtlijn ‘Anorexie en gewichtsverlies in de palliatieve fase' uit 2013 is bestemd voor alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase die last hebben van anorexie en/of gewichtsverlies, zoals huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, medisch specialisten, verpleegkundigen en diëtisten. De richtlijn is bedoeld om de betrokken zorgprofessional een leidraad te geven. 

De huidige richtlijn wordt herzien onder voorzitterschap van dr. Alexander de Graeff, internist-oncoloog en hospice arts. Om de herziene richtlijn zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk vragen we zorgverleners welke knelpunten in de praktijk worden ervaren rondom anorexie en/of gewichtsverlies in de palliatieve fase. De belangrijkste knelpunten worden in de richtlijn uitgewerkt.

Knelpuntenenquête   

De richtlijnwerkgroep heeft al enkele knelpunten geïnventariseerd, maar ontvangt er graag nog meer. Wil jij daar ook een bijdrage aan leveren? Dat kan door deze knelpuntenenquête in te vullen. Hierin kun je de knelpunten bij anorexie en/of gewichtsverlies in de palliatieve fase prioriteren die voor jou het meest spelen. Daarnaast heb je de mogelijkheid andere knelpunten in de palliatieve zorg voor anorexie en/of gewichtsverlies aan te geven. 

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten en kan tot uiterlijk 16 december 2024. Heb je hulp nodig bij het invullen? Neem dan contact op met procesbegeleider Lejla Kočo (l.koco@pznl.nl) van Stichting PZNL.   

We danken je voor jouw bijdrage! Samen werken we aan betere zorg!  

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 31 oktober 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.