Knelpuntenenquête hartfalen in de palliatieve fase 
Nieuws17 juli 2024
Nieuws

Knelpuntenenquête hartfalen in de palliatieve fase 

Nieuws 17 juli 2024

Gevorderd hartfalen is een complex klinisch syndroom met een onzekere levensverwachting en ziektebeloop en een slechte prognose. De symptoomlast bij hartfalen is groot en zorg gericht op hartfalen in de palliatieve fase heeft nog te weinig aandacht.   

Herziening huidige richtlijn 

Om de herziene richtlijn ‘Hartfalen in de palliatieve fase' zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk vragen we zorgverleners welke knelpunten in de praktijk worden ervaren rondom hartfalen in de palliatieve fase. De belangrijkste knelpunten worden in de richtlijnen uitgewerkt. De herziene richtlijn palliatieve zorg bij hartfalen is bedoeld om elke zorgprofessional die betrokken is bij de zorg aan mensen met gevorderd hartfalen een leidraad te geven. 

De richtlijn ‘Palliatieve zorg bij hartfalen NYHA-klasse III en IV' uit 2018 wordt herzien onder voorzitterschap van dr. Carolien Lucas, cardioloog. Parallel hieraan zal de NHG-Standaard Hartfalen, die een module bevat over palliatieve zorg, ook worden herzien door het NHG. 

Doelpopulatie 

Deze richtlijn heeft betrekking op volwassen patiënten met hartfalen met NYHA (New York Heart Association)-klasse III en IV. Dit zijn patiënten met een belangrijke beperking in de dagelijkse activiteit door symptomen die zich al voordoen bij beperkte inspanning, zoals vermoeidheid en kortademigheid bij lopen van 20-100 meter.  

Knelpuntenenquête 

De richtlijnwerkgroep heeft al enkele knelpunten geïnventariseerd. Wil jij ook een bijdrage leveren? Dat kan door deze knelpuntenenquête in te vullen. Hierin kan je de knelpunten bij hartfalen in de palliatieve fase prioriteren die voor jou het meest spelen. Daarnaast heb je de mogelijkheid andere knelpunten in de palliatieve zorg voor hartfalen aan te geven. De belangrijkste knelpunten worden in de richtlijn uitgewerkt.  

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer tien minuten en kan tot uiterlijk 2 september 2024. Heb je hulp nodig bij het invullen? Neem dan contact op met procesbegeleider Lejla Kočo, l.koco@pznl.nl.  

Stichting PZNL verzorgt de procesbegeleiding.  

We danken je voor jouw bijdrage! Samen werken we aan betere zorg! 

   

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 17 juli 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.