Jaarprijzen Palliatieve Zorg 2024 uitgereikt
Nieuws7 februari 2024
Nieuws

Jaarprijzen Palliatieve Zorg 2024 uitgereikt

Nieuws 7 februari 2024

Tijdens het Amsterdam Symposium Palliatieve Zorg zijn de jaarprijzen palliatieve zorg uitgereikt. De Impactprijs ging naar project STRIC (Sterven en Rouwen op de IC). De prijs voor onderzoek naar het onderzoek Identifying, exploring and integrating the spiritual dimension in proactive care planning van Jacqueline van Meurs et. al.

De genomineerden en winnaars van de Impact en onderzoeksprijs.

Sterven en Rouwen op de IC (STRIC)

De winnaar van de Impactprijs palliatieve zorg is project Sterven en Rouwen op de IC (STRIC). Het project is een initiatief van sticting FCIC, wat staat voor Family and Patient Centered Intensive Care. In project STRIC is een  praktische toolbox ontwikkeld, gericht op de ondersteuning van naasten tijdens en na het overlijden van de patiënt op de intensive care. Het overlijden van een geliefde op de IC kan emotioneel zwaar zijn voor naasten, doordat de fase van waken en het afscheid wordt bemoeilijkt door medische apparatuur en een niet-huiselijke sfeer. Voor goede ondersteuning van naasten rondom het levenseinde, tijdens en na de IC-opname, is rouwzorg door IC-verpleegkundigen essentieel. De toolbox helpt IC-verpleegkundigen hierbij.

Andere genomineerden impactprijs

De andere genomineerden voor de jaarprijs impact waren:

  • Signaleren en Verkennen, Proactief (SVP) - Radboud UMC: een communicatietraining om zingevingsvragen van patiënten te signaleren en verkennen.
  • Peper voor de PaTz - Stichting PaTz: set met inspiratiematerialen die verdieping kunnen geven aan de PaTz bijeenkomsten, zodat deze efficienter en effectiever worden.

Identificeren, verkennen en integreren van de spritiuele dimensie in proactieve zorgplanning.

De onderzoeksprijs is gegaan naar Jacqueline van Meurs et al voor het onderzoek Identifying, exploring and integrating the spiritual dimension in proactive care planning: A mixed methods evaluation of a communication training intervention for multidisciplinary palliative care teamsIn het onderzoek is gekeken naar de effecten van een trianingsinterventies voor palliatieve teams die hen helpt om de spirituele behoeften van patiënten te herkennen, verkennen en vervolgens te integreren in het zorgplan. Palliatieve patiënten geven aan het op prijs te stellen wanneer zorgverleners oog hebben voor hun spirituele behoeften, maar vaak is hier geen aandacht voor omdat zorgverleners onvoldoende kennis hebben om deze behoeften te verkennen en te integreren in het zorgplan. Na het volgen van de training bleek uit het onderzoek dat zorgverleners beter in staat waren om de spirituele behoeften te identificeren, verkennen en integreren.

Andere genomineerden onderzoeksprijs

Voor vragen, neem contact op met:
Annicka van der Plas (Amsterdam UMC) Amsterdam UMC
Laatst geactualiseerd: 7 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.