Gesignaleerd in de media #64
Nieuws2 oktober 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #64

Nieuws 2 oktober 2024

Mantelzorgers houden zorg voor naaste met dementie geen jaar vol

In Nederland zijn ongeveer 800.000 mensen die mantelzorg geven aan een naaste met dementie. Er wordt steeds een groter beroep op hen gedaan. Veel mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie denken deze zorg korter dan een jaar vol te kunnen houden. Lees meer.

Betere palliatieve zorg door actief signaleren en markeren (SigMa)

‘Er gaat iets niet goed, maar ik kan mijn vinger er niet op leggen.’ Wat doe je in de zorg met zo’n onderbuikgevoel? En hoe vertaal je dat naar de juiste zorghandeling? Die vraag triggerde onderzoekers van Amsterdam UMC en LUMC. De SigMa-methodiek helpt de kennis en intuïtie van de werkvloer optimaal in te zetten. Ga naar het interview met coördinator Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam Sandra Post en gespecialiseerd verpleegkundigen palliatieve zorg Annemieke Verresen en Marjolijn Mouton.

'Laten we het vooral wél over de dood hebben'

Vaandeldragers in de palliatieve zorg roemen arts en minister Els Borst. Zij zette in 1998 Centra voor Palliatieve Zorg op. De Els Borstprijs wordt nu jaarlijks uitgereikt aan een verpleegkundig specialist die zich opvallend heeft ingezet voor een betere levenskwaliteit van ongeneeslijk zieke patiënten. Hoe staat het er ruim 25 jaar later voor in de ziekenhuizen, en wat is er nodig om ook bij medisch specialisten het vuur voor palliatieve zorg te doen ontvlammen? Lees het artikel op Medischspecialist.nl.

Huisarts Mirjam Willemsen (49): ‘De ziekte is uitbehandeld, maar ik zelf niet'

Mirjam Willemsen (49) is huisarts en is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten in hun laatste levensfase. Vijf jaar geleden kreeg ze zelf de diagnose dat ze niet meer zou genezen van longkanker. Ze praat over wat palliatieve zorg betekent en over haar leven met de ziekte. Bekijk het gesprek met haar op WNL

NFF opent met film over euthanasie

Witte flits het speelfilmdebuut van Laura Hermanides, is de openingsfilm van de 44e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na ruim twintig jaar psychisch lijden krijgt een jonge man toestemming voor euthanasie. Zijn ouders steunen hem in de complexe weg naar een waardige dood. Lees meer.

In het verpleeghuis overheerst nog koudwatervrees

In verpleeghuizen is euthanasie geen gemeengoed, al stijgt het aantal uitvoeringen licht en worden ze steeds vaker door specialisten ouderengeneeskunde uitgevoerd. Er is nog veel weerstand. ‘De verzorgers werden afstandelijk toen de datum bekend werd’, vertelt Maria Grijpma. De voormalige huisarts van haar vader bood uitkomst. Het interview staat in Relevant, het tijdschrit van de NVVE.

Laatst geactualiseerd: 2 oktober 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.