Digitale Ondersteuning in palliatieve zorg: Ervaringen van regio Zutphen met een communicatieplatform
Nieuws8 juli 2024
Nieuws

Digitale Ondersteuning in palliatieve zorg: Ervaringen van regio Zutphen met een communicatieplatform

Nieuws 8 juli 2024

Vanuit het NPPZ II  dragen we bij aan de stapsgewijze goede digitale ondersteuning van palliatieve zorg. Hierbij kijken we ook naar wat er al in regio's gebeurt en wat wij en andere regio's daarvan kunnen leren. Zo'n regio is Zutphen die gebruik maken van een communicatieplatform voor laagdrempelige en snelle communicatie tussen patiënten, mantelzorgers en alle betrokken zorgverleners. Judith Sloothaak, wijkverpleegkundige bij Sensire, vertelt over haar ervaringen.  

Rechtstreekse korte lijnen tussen betrokken zorgverleners

Judith vertelt dat regio Zutphen gebruik maakt van het communicatieplatform OZO. Ze legt uit dat de aanleiding voortkomt uit de behoefte aan veilig overleg en gegevensuitwisseling binnen de transmurale samenwerking. "Voor vragen aan andere betrokken zorgverleners die niet acuut zijn, was bellen voorheen de beste optie," vertelt ze. "Zeker in het geval van overleg met huisartsen was bellen vaak tijdrovend vanwege wachttijd en terugkoppeling via de assistente. Mailen is geen optie vanwege privacygevoelige gegevens die meegestuurd worden. Nu zijn er rechtstreeks korte lijnen mogelijk tussen zorgverleners door berichten uit te wisselen binnen de veilige digitale omgeving van OZO. Het gebruik van een communicatieplatform scheelt dus heel veel telefoontjes, zeker ook voor de huisartsen. Het is tijdbesparend en de patiënt houdt zelf de regie door mee te lezen."


Stimuleren van gezamenlijke betrokkenheid en samenwerking

Voor langdurige zorg waarbij meerdere disciplines samenwerken, biedt digitale ondersteuning zoals het OZO communicatieplatform echt een uitkomst. Judith benadrukt dat het de samenwerking en de gezamenlijke betrokkenheid enorm stimuleert. "Er zijn vaak zaken die je even tegen het licht wilt houden bij bijvoorbeeld een huisarts, fysiotherapeut of iemand van de ggz. Zo’n vraag kun je dan direct uitsturen en later rustig terugkijken hoe er is geantwoord, op een moment dat het uitkomt," zegt ze.

Daarnaast geeft Judith aan dat het gebruik van OZO helpt bij het verduidelijken van zorginformatie aan patiënten. "Soms merken we dat een patiënt iets rond de zorg nog niet goed heeft begrepen. Wij koppelen dit dan terug aan de huisarts en stemmen af of de huisarts het nog een keer bespreekt of dat wij dat doen."

Meerwaarde bij palliatieve zorg

Bij palliatieve zorg is een communicatieplatform van grote meerwaarde, omdat het aantal betrokken zorgverleners bij patiënten in de laatste levensfase groter is. Judith legt uit: " Die grotere keten verhoogt alleen maar de noodzaak tot gestructureerd communiceren." Ze benadrukt dat er vaak zoveel emoties spelen dat informatie niet onthouden en/of begrepen wordt door patiënten. "Het is fijn dat patiënten en/of mantelzorgers op één plek kunnen terugvinden wat via het communicatieplatform wat eerder met ze is besproken en wat wij onderling als zorgverleners bespreken."

Daarnaast helpt het platform bij het informeren van patiënten over palliatieve zorg en het bespreken van behandelwensen en -grenzen. "We kunnen overleggen met de huisarts wie het gesprek voert met de patiënt over wat iemand nog wil. Soms zegt een patiënt iets tegen ons over zijn of haar behandelwensen en/of -grenzen, waarbij we opmerken dat dit verschilt met wat er tegen de huisarts is gezegd. Ook dit kunnen we dan via OZO doorgeven aan de huisarts."

Judith noemt een specifiek voorbeeld: "Het is ook fijn als ik kan zien dat de huisarts al een keer met de patiënt heeft gesproken over de mogelijkheid van sedatie. Als iemand dan heel slecht gaat, dan geeft het mij rust dat ik daar makkelijk op kan aanhaken. Wij haken in op wat andere zorgverleners doen en andersom."

Rol van huisartsen cruciaal

Judith benadrukt dat de beschikbaarheid en medewerking van huisartsen cruciaal is voor de implementatie van een communicatieplatform zoals OZO. "In onze regio was het een grote wens van een aantal huisartsen en ons als wijkverpleging. OZO leent zich heel makkelijk om laagdrempelig mee te starten," legt ze uit. "Natuurlijk moeten we een beetje tijd investeren voor uitleg aan nieuwe patiënten en hun naasten en voor het aanmaken van een account. Maar veel meer dan 5 minuten is het niet en die tijd verdien je heel snel terug."

Gevoel van nabijheid

De positieve ervaringen van zowel patiënten, naasten als zorgverleners maken de investering meer dan waard, volgens Judith. "Patiënten en naasten vinden het heel prettig om vragen en zorgen op elk moment kwijt te kunnen. Dat gevoel van nabijheid wordt erg gewaardeerd. Ook het gevoel van betrokkenheid bij de besluitvorming over wat wel en niet te doen, is groter dankzij de gestructureerde communicatie en dat alles op één plek te vinden is."
 

Meer over het NPPZ II strategisch thema Digitale Gegevensuitwisseling: nppz.org
Meer over het communicatieplatform wat regio Zutphen gebruikt: ozoverbindzorg.nl

Voor vragen, neem contact op met:
Samantha Profijt PZNL
Laatst geactualiseerd: 4 juli 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.