Ongeneeslijk zieke patiënten hebben beperkte toegang tot palliatieve zorg
Nieuws14 maart 2023
Nieuws

Ongeneeslijk zieke patiënten hebben beperkte toegang tot palliatieve zorg

Nieuws 14 maart 2023

'Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn', zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL (Palliatieve Zorg Nederland). 'Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.' Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL 14 maart met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.

Dana Lixenberg

Om alle palliatieve behandelingen die mogelijk zijn onder de aandacht te brengen, start PZNL met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’. Op de afbeeldingen die bij de campagne horen – zes patiënten die gefotografeerd zijn door de internationaal vermaarde fotografe Dana Lixenberg – wordt daarom verwezen naar de website Overpalliatievezorg. Op de website is informatie te vinden over tal van palliatieve behandelingen. Van behandelingen die patiënten helpen om te gaan met hun ziekte tot behandelingen die hun kwaliteit van leven kunnen verhogen.

Van Nederlandse zorgverleners wordt verwacht dat zij allen bekend zijn met palliatieve zorg. In de praktijk is dat niet het geval. Ook het aanbod van palliatieve behandelingen is daardoor niet bij iedereen bekend. Dat ligt anders bij zorgverleners die in palliatieve zorg gespecialiseerd zijn. Daarvan zijn er nog niet zoveel. Zij zouden echter vaker ingeschakeld kunnen worden in de zorg voor ongeneeslijk zieken.

Consultatieteams in ziekenhuizen nauwelijks gebruikt

Zo zijn er in alle ziekenhuizen van Nederland consultatieteams palliatieve zorg. Hierin zitten experts op gebied van palliatieve zorg. Artsen en verpleegkundigen kunnen hen inschakelen als de behandeling of begeleiding complex is. Bij slechts 1 op de 4 patiënten die baat hebben bij de inzet van een dergelijk team, wordt daadwerkelijk een teamlid betrokken.

Ander voorbeeld: ter ondersteuning van de ongeneeslijk zieke en zijn naasten zijn er in de laatste maanden vrijwilligers palliatieve terminale zorg beschikbaar, die bij patiënten thuis kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven (en sterven). Verwijzing naar hen vindt slechts bij 1 op de 10 zieken plaats. Andere palliatieve behandelingen die nog te weinig bekend zijn, richten zich op bijvoorbeeld op psychosociale zorg, geestelijke zorg en lotgenotencontact.

Kwaliteit van leven

Vroegtijdige inzet van palliatieve zorg kan veel betekenen voor ongeneeslijk zieke mensen. Zij ervaren doorgaans een betere kwaliteit van leven, hebben minder last van depressieve gedachten en krijgen minder niet-passende zorg (minder ongewenste ziekenhuisopnames, vaker sprake van overlijden op de plek van voorkeur). Voor patiënten is het goed om te weten dat palliatieve zorg hen dergelijke voordelen kan bieden. Een open gesprek over diverse beschikbare palliatieve behandelingen kan daaraan bijdragen. Een woord als ‘Uitbehandeld’ blokkeert dat open gesprek.

Overigens: een onbedoeld effect van vroegtijdige inzet van palliatieve zorg is dat dit tevens kosten bespaart. Patiënten kiezen bijvoorbeeld minder vaak voor meerdere chemokuren als er tijd wordt genomen om over de voor- en nadelen daarvan te praten.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze campagne kun je contact opnemen met Rob Bruntink via het contactblok op deze pagina of telefonisch op 06 - 555 27 290.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 17 maart 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.