Achter een masker van verdriet
Nieuws28 februari 2023
Nieuws

Achter een masker van verdriet

Nieuws 28 februari 2023

Van 2020 t/m 2022 is er onderzoek gedaan naar de ervaringen van naasten en zorgverleners van mensen die overleden tijdens de COVID-19 epidemie. 

Leed door de maatregelen

Uit dit onderzoek blijkt dat er voldoende medische en verpleegkundige zorg was. Tegelijkertijd hadden de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus veel impact op de mensen in de laatste levensfase, hun naasten en hun zorgverleners. 

Geen afscheid kunnen nemen van een geliefde, patiĆ«nten die eenzaam stierven, zorgverleners die geen lichamelijke troost konden bieden, zijn voorbeelden van het leed dat mensen ervaarden. 

Verhalen gebundeld

De onderzoekers waren erg onder de indruk van alle verhalen die zij hoorden. Ze besloten de ervaringen en verhalen van nabestaanden en zorgverleners te bundelen in een boekje: een coronamonument. Om de samenleving er nog bewuster van te maken wat goede zorg in de laatste levensfase inhoudt. 

Het boekje, getiteld Achter een masker van verdriet, is te downloaden op de website van PALZON.
 

Download het boekje


Meer informatie

Het boekje komt voort uit het CO-LIVE-project dat mogelijk is gemaakt door ZonMw. Bekijk de projectpagina op de website van ZonMw.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Agnes van der Heide Erasmus MC
Laatst geactualiseerd: 28 februari 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.