Webinars herziene richtlijn Palliatieve Sedatie nu terug te kijken
Nieuws21 juli 2022
Nieuws

Webinars herziene richtlijn Palliatieve Sedatie nu terug te kijken

Nieuws 21 juli 2022

In juni 2022 is de herziene richtlijn ‘Palliatieve sedatie’ verschenen. In twee landelijke webinars is besproken wat er is veranderd ten opzichte van de vorige richtlijn en hoe de aanbevelingen kunnen worden toegepast in de praktijk.

In de webinars zijn de volgende belangrijkste veranderingen besproken:

  • Multidisciplinaire samenwerking als belangrijk uitgangspunt;
  • Palliatieve sedatie is (n principe) de uitkomst van een palliatief zorgtraject;
  • Concrete handvatten voor voorlichting aan patiënt en naasten (verwachtingenmanagement);
  • ‘Drie’ vormen van sedatie met medicatie en doseringsschema’s. Deze vormen zijn continue, intermitterende en acute sedatie; 
  • Overweging levomepromazine eerder in te zetten;
  • Bij stap 3 in de herziene richtlijn consultatie verplicht en plaats voor fenobarbital;
  • Aandacht voor bijzondere groepen ;
  • Regiebehandelaar i.p.v. hoofdbehandelaar (uitspraak CTG);
  • Digitale beslisboom opgenomen in de richtlijn.

De webinars zijn bedoeld voor medisch- en verpleegkundig consulenten palliatieve zorg werkzaam in de consultatieteams, PalHAG leden en PaTz-consulenten. Beide webinars zijn hieronder terug te kijken.

Webinar 30 juni

Tijdens de webinar op 30 juni lag het accent op de eerste lijn en waren de sprekers: Astrid Kodde (avondvoorzitter, medisch adviseur PZNL, kaderhuisarts palliatieve zorg), Carel Veldhoven (vicevoorzitter richtlijn commissie, voorzitter PalHAG, kaderhuisarts palliatieve zorg), Philip Vos (apotheker),  Henriette van de Horst (voorzitter richtlijn commissie, huisarts np).

Webinar 5 juli

Op 5 juli was er geen focus op een specifieke setting. Die avond waren de sprekers Ruben van Coevorden (avondvoorzitter, kaderhuisarts palliatieve zorg, hospice arts), Carel Veldhoven (vicevoorzitter richtlijn commissie, voorzitter PalHAG, kaderhuisarts palliatieve zorg), Philip Vos (apotheker), Dirk de Vries (anesthesist) en Mascha Juffermans (Verpleegkundig Specialist).

Meer informatie

De webinars zijn een initiatief van PalHAG, IKNL, Stichting PaTz en PZNL.

Meer informatie over palliatieve sedatie is te vinden op de gelijknamige themapagina. De richtlijn waarover het webinar gaat is te vinden op pallialine.

Voor vragen, neem contact op met:
Wilma van Driel PZNL
Laatst geactualiseerd: 21 juli 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.