Wat kan het Verenigd Koninkrijk leren van de Nederlandse palliatieve zorg?
Nieuws19 juli 2022
Nieuws

Wat kan het Verenigd Koninkrijk leren van de Nederlandse palliatieve zorg?

Nieuws 19 juli 2022

In het Verenigd Koninkrijk staat de palliatieve zorg voor een enorme uitdaging. Onderzoek aldaar geeft aan dat er komend decennium 40.000 extra bedden nodig zijn om de toenemende ziektelast en sterfte onder babyboomers het hoofd te bieden. Dat was aanleiding voor de Financial Times om te kijken naar palliatieve zorg in Nederland.

In Nederland is het percentage mensen dat thuis overlijdt gestegen van 36 procent in 2015 naar 41 procent in 2020. Het aantal mensen dat overleed in een ziekenhuis daalde van 25 procent in 2010 naar 18 procent in 2020. Dit in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk waar meer dan 45 procent van de overlijdens in het ziekenhuis plaatsvindt.

Integrale palliatieve zorg

Prof. dr. Saskia Teunissen, hoogleraar palliatieve zorg en voorzitter van het bestuur van PZNL, benoemt dat Nederland sinds 2000 een meer uniforme aanpak heeft ontwikkeld voor de laatste periode van het leven van patiënten. De periode waarin patiënten het meest een beroep doen op de gezondheidszorg. ‘Deze aanpak is gestoeld op de filosofie dat palliatieve zorg niet wordt gezien als een aparte discipline, maar is geïntegreerd in het totale pakket van zorg voor een patiënt, beginnend bij de diagnose.’ Ook prof. dr. Thijs Merkx, voorzitter raad van bestuur IKNL, vertelt dat dat de Nederlandse overheid de afgelopen zestien jaar de prioriteit heeft gelegd bij de zorg buiten het ziekenhuis.

Hospicezorg

Hospices zijn een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in Nederland. Dit verschilt van de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar hospices liefdadigheidsinstellingen zijn. Verpleegkundig specialist Cathelijne Verboeket-Krul werkzaam in hospice Demeter, vertelt dat als er met 'nee' kan worden geantwoord op de vraag 'verbaast het me als deze patiënt binnen een jaar zou overlijden?', er wekelijks een verpleegkundige langsgaat bij deze patiënt. Dit bezoek wordt uitgebreid naar dagelijks als de patiënt in de terminale fase is gekomen. 

Meer informatie

Lees het hele artikel van de Financial Times op Palliaweb. 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 19 juli 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.