Stijging aantal kankerdiagnoses zorgt voor stijging palliatieve zorgbehoefte
Nieuws4 oktober 2022
Nieuws

Stijging aantal kankerdiagnoses zorgt voor stijging palliatieve zorgbehoefte

Nieuws 4 oktober 2022

Door vergrijzing en leefstijl stijgt het aantal kankerdiagnoses het komend decennium tot 156.000 per jaar. Dat blijkt uit het trendrapport ‘Kanker in Nederland – trends & prognoses tot en met 2032’ dat Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) gisteren publiceerde. Ook het aantal patiënten met een beperkte levensverwachting zal daardoor stijgen.

Palliatief en ziektegericht behandelen

In het rapport wordt het belang kwaliteit van leven en waardig sterven benoemt. Palliatieve zorg en een eventuele ziektegerichte behandeling zouden gelijktijdig moeten starten. Dit zogeheten tweesporenbeleid, en het proactief plannen van zorg verbetert de kwaliteit van leven. En het kan niet-passend zorggebruik in de laatste levensfase helpen voorkomen.

Stijgende zorgvraag

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft berekend dat, als de zorg niet anders wordt ingericht, één op de vijf mensen in 2030 in de zorg werkzaam moet zijn om de stijgende zorgvraag op te vangen.

Om de zorgcapaciteit te versterken en voor te bereiden op de stijgende zorgvraag van de toekomst, is het belangrijk dat palliatieve zorg meer aandacht krijgt in het onderwijs van zorgprofessionals, zo is te lezen in het rapport. En goede samenwerking tussen netwerken voor tweede- en derdelijns oncologische zorg en palliatieve zorg is noodzakelijk.

Meer informatie

Het trendrapport is te lezen op de website van IKNL. Bekijk ook het nieuwsbericht van IKNL over het rapport.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 4 oktober 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.