Ruim vijf miljoen euro voor onderzoek naar verbetering palliatieve zorg
Nieuws17 juni 2022
Nieuws

Ruim vijf miljoen euro voor onderzoek naar verbetering palliatieve zorg

Nieuws 17 juni 2022

Veel patiënten met ongeneeslijke kanker die in de laatste fase van hun leven zijn, verlaten het ziekenhuis met te weinig informatie of onzekerheid over de verdere behandeling of palliatieve zorg. Dit kan leiden tot een mindere kwaliteit van leven en mogelijk te voorkomen nieuwe ziekenhuisopnames.

Jeroen Hasselaar, senior onderzoeker bij het Radboudumc, gaat een groot internationaal onderzoeksproject leiden om te onderzoeken of palliatieve zorg uit het ziekenhuis meer thuis toegepast kan worden. Patiënten kunnen dan langer thuis blijven. Voor dit onderzoek komt een subsidie van 5,3 miljoen euro beschikbaar vanuit het Horizon-programma van de Europese Commissie.

Hasselaar: ‘We gaan in zeven landen een klinische studie uitvoeren, waarbij we een speciaal overdrachtsprogramma verder ontwikkelen en toepassen dat de palliatieve zorg in de thuissituatie gaat verbeteren. Zo willen we bereiken dat palliatieve zorg ondersteunt in het welzijn bij kanker. Dat willen we samen doen met oncologische zorgverleners en zorgverleners thuis.’

Meer palliatieve thuiszorg

Volgens Hasselaar komt het zwaartepunt van palliatieve zorg in de toekomst steeds meer bij de leefomgeving van de patiënt te liggen. Patiënten zullen meer thuis zijn en ondersteuning door familie wordt belangrijker. Het ziekenhuis fungeert daarbij meer als back-up en expertise centrum (transmurale zorg). Dit project sluit daarbij aan. 

Heropnames verminderen

Omdat het onderzoek wordt gedaan in verschillende landen, moet er rekening worden gehouden met de verschillen qua organisatie van de gezondheidszorg, de lokale gebruiken zoals verwijzingspatronen. Er wordt begeleiding per land georganiseerd en een training aan oncologen en huisartsen aangeboden, zodat zij patiënten beter leren identificeren en het traject van ziekenhuis naar palliatieve thuiszorg beter kunnen regelen.

De onderzoekers kijken of het aantal heropnames in het ziekenhuis vermindert, en of die besparing opweegt tegen de toename van kosten voor de thuiszorg. Het project houdt ook rekening met de zachtere kant van palliatieve zorg in de deelnemende landen. Kan men wel vrijuit praten over het einde van het leven, of is dat een taboe? Hoe gaat men om met waarden als afhankelijkheid en hoop en welke impact heeft dat op de zorg? 

Project PAL-CYCLES

Het project heet PAL-CYCLES en is een samenwerking met partners in Duitsland, Engeland, Hongarije, Polen, Roemenië, Portugal, Spanje. Tevens doen de Europese beroepsvereniging (EAPC) en de European Cancer Patient Coalition (ECPC) mee. Het totale toegekende bedrag is 5,3 miljoen euro, waarvan 1,1 miljoen bestemd is voor het onderzoek in het Radboudumc. Het project loopt van september 2022 tot 2027.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Annemarie Eek, wetenschapsvoorlichter bij het Radboudumc.

Bron: de inhoud van dit bericht is overgenomen vanuit een nieuwsbericht van het Radboumumc.

Voor vragen, neem contact op met:
Annemarie Eek RadboudUMC
Laatst geactualiseerd: 20 juni 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.