Nieuwe richtlijn 'Rouw in de palliatieve fase'
Nieuws10 oktober 2022
Nieuws

Nieuwe richtlijn 'Rouw in de palliatieve fase'

Nieuws 10 oktober 2022

IKNL lanceert de nieuwe richtlijn Rouw in de palliatieve fase. De richtlijn is gebaseerd op knelpunten die zorgverleners in de praktijk ervaren en op de nieuwste wetenschappelijke literatuur. Ook is input van patiënten en naasten meegenomen.

Rouw en verlies

Elk jaar sterven er zo’n 152.000 mensen in Nederland. Heel veel mensen krijgen dus te maken met rouw. Rouw is een normale reactie op verdriet en er bestaat geen ‘juiste’ manier van rouwen. Beter voorbereid zijn op de dood zorgt voor minder hevige rouw na het overlijden. Als verlies niet goed wordt verwerkt kan dit veel impact hebben. Het lukt bijvoorbeeld jaren na het verlies niet een nieuwe invulling te geven aan het leven. 

Niet alleen nabestaanden rouwen maar patiënten gaan vaak een rouwproces door tijdens het ziek zijn. Zij rouwen dan bijvoorbeeld over het verlies aan gezondheid.

Ondersteuning bij rouw

Zorgverleners kunnen patiënten en naasten ondersteunen in het rouwproces. In de nieuwe richtlijn staan aanbevelingen over het helpen van volwassen patiënten en naasten bij het rouwen. Er is online veel informatie over rouw te vinden die kan helpen. Het is goed mensen daarover voor te lichten. Ook rouw bij minderjarige naasten komt in de richtlijn aan bod. Concrete handvatten en tips staan in de richtlijn.
 

Naar de richtlijn Rouw


Rouw bij zorgverleners

Zorgverleners kunnen zelf ook te maken krijgen met rouw om het verlies van een patiënt. In de richtlijn wordt onder meer geadviseerd elkaar te steunen en bijvoorbeeld een geestelijk verzorger in te zetten.

Thema Rouw op Palliaweb en Overpalliatievezorg

Ter gelegenheid van de lancering van de richtlijn is op Palliaweb een nieuwe themapagina voor zorgverleners geplaatst: Rouw in de palliatieve fase, waarop informatie over rouw in de palliatieve fase is gebundeld. Zorgverleners vinden er bijvoorbeeld hulpmiddelen, scholingen, onderwijsmaterialen en publicaties die met het thema te maken hebben. 

Op Overpalliatievezorg is de patiëntenrichtlijn te vinden over rouw voor de doodrouw bij nabestaanden en rouw bij kinderen.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 oktober 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.