Nieuw boek 'Levenseindezorg en de digitale nalatenschap'
Tegenwoordig staat er veel informatie van onszelf online. Bijvoorbeeld vakantiefoto's op Instagram, tweets op Twitter en verjaardagsfoto's op Faceboek. Onder digitale nalatenschap vallen alle bezittingen die op telefoons, computers, in cloud's achterblijven als iemand overlijdt. Patiënten kunnen zich aan het einde van hun leven afvragen wat er gaat gebeuren met hun digitale bezittingen als ze zijn overleden. Moeten ze hun wachtwoorden aan iemand doorgeven of deleten ze hun profiel? Kunnen hun naasten straks wel bij online accounts?
Onderzoek digitale nalatenschap
Meer dan 80% van verpleegkundigen vindt het belangrijk patiënten te kunnen helpen bij dit soort vragen, zo blijkt uit recent onderzoek van onder andere Rob Bruntink (artikel achter betaalmuur). Ook gaven de verpleegkundigen aan dat ze nog niet genoeg kennis in huis hadden om patiënten op een adequate manier te kunnen helpen bij hun vragen.
Praktische gids voor zorgverlenders
Begin april 2022 verschijnt het boek Levenseindezorg en de digitale nalatenschap. Een praktische gids voor zorgverleners. Het boek geeft informatie, tips en handvatten aan zorgverleners over hoe zij ernstige zieke patiënten kunnen helpen hun digitale nalatenschap te regelen. Zorgverleners weten na het lezen van dit boek hoe ze het gesprek kunnen aangaan met patiënten over digitale nalatenschap.
Het boek sluit aan bij verschillende competenties van mbo- en hbo-verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen en bevat toets- en reflectievragen.
Kosten
Tot 1 april 2022 kost het boek € 11,95, daarna € 14,95.
Meer informatie
Lees meer over het boek op de website van Bureau Morbidee.