Met het oog op morgen: uitzending over sterfelijkheid en de dood
Nieuws6 januari 2022
Nieuws

Met het oog op morgen: uitzending over sterfelijkheid en de dood

Nieuws 6 januari 2022

In de aflevering Met het oog op morgen van 25 december 2021 staat sterfelijkheid en de dood centraal. Presentatrice Lucella Carasso van NPO Radio 1 spreekt uitvoerig met hoogleraar palliatieve zorg en bestuurder PZNL Saskia Teunissen, cabaretier en filosoof Tim Fransen, rouwcoach Tim Overdiek en theatermaker Eloah Udenhout.

Omgaan met het besef dat je doodgaat is, net als rouwen, zeer persoonlijk vinden de gasten. 'Het is uniek voor ons mensen dat wij ons bewust zijn van onze sterfelijkheid', aldus Tim Fransen. Ook zijn de gasten het eens dat aanwezig zijn bij het overlijden van een dierbare bepaalt welke verwachtingen en soms angsten er zijn rond de dood.

Saskia Teunissen (bestuurder PZNL) vertelt in dit programma dat sterven in een voorkeurshouding bijdraagt aan de kwaliteit van sterven en rouw. Deze houding komt overeen met de voorkeurshouding van slapen. Het rustiger overlijden van mensen in die houding werkt door in de beelden die naasten meenemen in hun kijk op de dood. 
 

Luister de uizending


Lees meer over de voorkeurshouding van sterven in het onderzoek Natural Body Posture of Preference in the Dying Process: An Explorative Observational Study in a Hospice Setting.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 6 januari 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.