Knelpuntenenquête Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase
Nieuws17 augustus 2022
Nieuws

Knelpuntenenquête Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase

Nieuws 17 augustus 2022

De richtlijnen Ascites en Hypercalciëmie in de palliatieve fase kwamen uit in 2010 en de richtlijn Koorts in de palliatieve fase kwam uit in 2008. Inmiddels is er meer kennis over deze onderwerpen. Daarom wordt deze richtlijnen herzien onder voorzitterschap van dr. A. de Graeff, internist-oncoloog (n.p.) en hospice-arts. In de werkgroep en klankbordgroep hebben onder andere artsen, verpleegkundigen en patiëntenvertegenwoordigers zitting. De procesbegeleiding wordt verzorgd door IKNL

Onderwerpen van de richtlijnen

  • Ascites betekent vocht in de buikholte. In de palliatieve fase komt dit meestal door kanker. Het vaakst komt dit voor bij eierstokkanker. 
  • Hypercalciëmie (te veel calcium in het bloed) komt meestal doordat botweefsel wordt afgebroken. Dit komt vooral voor bij de ziekte van Kahler (multipel myeloom) en uitzaaiingen in de botten, bijvoorbeeld bij longkanker of borstkanker. 
  • Koorts in de palliatieve fase kan verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is koorts door kanker (tumorkoorts).

Knelpuntenenquete

De richtlijnen worden evidence-based herzien. Om de focus van de richtlijnen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de knelpunten uit de praktijk, heeft IKNL een knelpuntenenquête opgesteld. Zorgverleners die patiënten in de palliatieve fase met ascites, hypercalciëmie of koorts zien, worden gevraagd de enquête in te vullen. Als de zorgverlener geen expertise heeft op het gebied van één op deze onderwerpen, dan kan dit per onderwerp aangegeven worden. De vragen over dat onderwerp worden dan overgeslagen.

De knelpuntenenquête kan tot uiterlijk 30 september 2022 ingevuld worden. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Het is mogelijk om de resultaten van de enquête in een factsheet ontvangen. Je kunt dit aan het einde van de enquête aangeven. 
 

Vul de enquête in

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 17 augustus 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.