Janneke van Roij schrijft ‘Editor’s Choice’ bij studie naar seksualiteit en verbondenheid bij gevorderde kanker
Nieuws26 april 2022
Nieuws

Janneke van Roij schrijft ‘Editor’s Choice’ bij studie naar seksualiteit en verbondenheid bij gevorderde kanker

Nieuws 26 april 2022

Janneke van Roij, onderzoeker bij IKNL, is door Palliative Medicine gekozen om de maandelijkse 'Editer’s Choice’ van april te schrijven over de studie Sexual health and closeness in couples coping with advanced cancer. Iedere maand wordt een onderzoeker uitgenodigd om de belangrijkste punten uit diens studie uit te lichten in een blog.

Onzekerheid bij vergevorderde kanker

Janneke benoemt in haar blog het belang van fysieke verbondenheid met de partner bij patiënten met vergevorderde kanker, die moeten zien om te gaan met gevoelens van onzekerheid en angst. Seksualiteit, intimiteit en lichamelijk contact zorgen voor een verhoging van zogenoemde ‘happy hormones’ en verlagen de bloeddruk. Bij vergevorderde kanker kan het voorkomen dat seksuele problemen ontstaan. Door de behandeling kan iemand zich bijvoorbeeld minder aantrekkelijk voelen of gestrest zijn.

Onderzoek naar seksuele gezondheid

In de eQuipe-studie naar seksuele gezondheid is onderzoek gedaan naar de seksuele gezondheid en verbondenheid bij 566 koppels waarbij vergevorderde kanker was vastgesteld. Hieruit kwam naar voren dat de meeste patiënten en hun partners zich verbonden met elkaar voelden. Ongeveer de helft van alle patiënten heeft behoefte aan seks. Mannelijke partners zijn meer geïnteresseerd in seks (73%) dan vrouwelijke partners (50%). Zo’n 25%s van de patiënten en een derde van de partners was niet blij met hun seksleven. Het is niet bekend of dat ook al zo was voor de kankerdiagnose.

Uit de studie kwam verder naar voren dat tevredenheid met het seksleven nauw samenhangt met het gevoel verbonden te zijn met de partner en dat tevredenheid van de ander gerelateerd is aan eigen gevoelens van verbondenheid.

Bespreek seksualiteit in de spreekkamer

Janneke schrijft in haar Editor’s choice dat seksuele gezondheid een belangrijk onderwerp is om te bespreken met patiënten met vergevorderde kanker en hun partner, omdat het van invloed is op de kwaliteit van leven. Zorgprofessionals zouden het onderwerp standaard mee moeten nemen in de gespreksvoering, waarbij het belangrijk is niet alleen aandacht te besteden aan de patiënt maar juist ook aan de (mannelijke) partner.

Meer informatie

Voor vragen, neem contact op met:
Janneke van Roij IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 26 april 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.