Gesignaleerd in de media #33
Nieuws27 oktober 2022
Nieuws

Gesignaleerd in de media #33

Nieuws 27 oktober 2022

‘Ik stel mezelf geregeld de vraag: leef ik het leven dat ik wil leven?’

In dit artikel in Trouw vertelt Cathelijne Verboeket over de lessen die ze heeft geleerd van de honderden mensen die zij als verpleegkundige zag en sprak op hun sterfbed. Cathelijne: ‘Zij hielden mij een spiegel voor, waardoor ik besefte wat er écht toe doet in het leven. Ze schonken mij richtingwijzers voor mijn eigen leven. Patiënten laten mij zien dat je je tijdens het leven bewust en onbewust kan voorbereiden op de dood door te oefenen in het loslaten van materiële en immateriële zaken.’

Zingeving in de zorgpraktijk: ‘Durf te vragen, durf te luisteren’

Hoe praat je als verpleegkundige over levensvragen met patiënten? Een verpleegkundig consulent palliatieve zorg en geestelijk verzorger delen hun kennis over zingeving in de zorgpraktijk. Bekijk de video en lees het artikel op de website van Agora.

Zenuwen als de dood nabij komt

Verpleegkundig specialist Inge vertelt over haar ervaringen in het palliatief team. Ze is betrokken bij de zorg van een kwetsbare, verwarde vrouw die binnenkort zal komen te overlijden, maar dat nog niet weet. De vrouw is steeds vaker boos en daarbij soms verbaal agressief. Inge: ‘Goede zorg is passende zorg. Met oog voor de gehele context van de patiënte. We besluiten dat ik haar het slechte nieuws ga vertellen, ondanks dat ik er nauwelijks ervaring mee heb. Maar wat vind ik het moeilijk en spannend. Iemand vertellen dat zij op korte termijn doodgaat.’ Lees het hele verhaal in deze blog op de website van V&VN.

Ook geneeskundestudenten willen verplicht coschap ouderengeneeskunde

De vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso en de landelijke onafhankelijke belangenbehartiger De Geneeskundestudent, willen een verplicht coschap ouderengeneeskunde laten opnemen in de studie geneeskunde. Het doel is om te voorkomen dat een tekort aan specialisten ouderengeneeskunde ontstaat. Gezamenlijk schreven ze een brief naar de acht geneeskundefaculteiten om aandacht te vragen voor het dreigende tekort. De brief is ook ondertekend door VASON, de vereniging voor aiossen ouderengeneeskunde (bron: Medisch Contact).

'Ervaring helpt me, maar de dood blijft moeilijk'

Verzorgende IG, Zoë van Rosmalen, vertelt in dit artikel van V&VN over hoe zij omgaat met de dood van patiënten. Zoë: ‘Bij een overlijden weet je nooit hoe de familie zal reageren, dat is best spannend. Soms ben ik bang om het verkeerde te zeggen.’

Betere palliatieve zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden 

Bijna 25 procent van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden (BGV). Om deze mensen wel mee te laten beslissen over zorg in de palliatieve fase hebben zorgverleners goede communicatieve vaardigheden nodig. Er zijn hulpmiddelen, zoals informatiekaarten en e-learnings, ontwikkeld om zorgverleners daarbij te helpen (bron: Zorg voor beter).

‘De dood is de schuld die we moeten betalen. Had je maar niet geboren moeten worden’

De Volkskrant gaat in een nieuwe serie in gesprek met mensen die geconfronteerd worden met de eindigheid van het leven. Ex-verpleeghuisarts en filosoof Bert Keizer komt in deze eerste aflevering aan het woord.

Nieuw op Palliaweb en Overpalliatievezorg

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 27 oktober 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.