Gesignaleerd in de media #29
Nieuws26 juli 2022
Nieuws

Gesignaleerd in de media #29

Nieuws 26 juli 2022

Samen beslissen over zorg: ‘specialisten vinden vaak andere informatie belangrijk dan patiënten’

Binnen het Amsterdam UMC vindt veel onderzoek plaats naar wat er nodig is om het proces van samen beslissen te verbeteren. Onderzoekers Inge Henselmans en Olga Damman vertellen in een interview over dit proces. ‘Artsen zouden eigenlijk een meer coachende rol kunnen aannemen. En ervoor moeten zorgen dat patiënten de informatie ook echt begrijpen en kunnen verwerken. Zodat zij weloverwogen, samen met hun arts, een beslissing kunnen nemen.’

20 jaar Zorgpad Stervensfase: prof. dr. Lia van Zuylen maakt de balans op

Lia van Zuylen: ‘We kunnen nu niet tevreden achteroverleunen. Want goed kan altijd beter. Er zijn nog altijd veel organisaties die niet met het zorgpad werken. Terwijl onderzoek heef aangetoond dat de kwaliteit van zorg in de stervensfase toeneemt door gebruik van het zorgpad.’ Op de website van IKNL is het hele interview met Lia te lezen.

Euthanasieregeling voor kinderen stap dichterbij, kritiek artsen nog niet meegenomen

VWS is bezig een regeling in te stellen die euthanasie mogelijk maakt voor kinderen tussen de één en twaalf jaar die uitzichtloos en ondraaglijk lijden, en bij wie alle mogelijkheden van palliatieve zorg ontoereikend zijn om het lijden te verlichten. Er is een conceptregeling naar de Kamer gestuurd. Eerdere adviezen van de Kinderombudsman, KNMG, LHV en het Openbaar Ministerie zijn daar niet in meegenomen. Lees het hele bericht op Skipr.

Kanker bij jongvolwassenen: Marloes

Marloes vertelt in dit interview over haar leven sinds ze borstkanker met uitzaaiingen heeft. De relatie met haar vriend en de intimiteit tussen hen is door de diagnose en de medicatie veranderd. Het had geholpen als er vaker gesprekken op het juiste moment waren geweest over seksualiteit. ‘Behalve in het begin, toen er nog niks aan de hand was, is er later nooit meer gevraagd: ‘hoe gaat het nou tussen jullie en in je relatie?’ (bron: IKNL)

Knelpuntenenquête Dehydratie en vochttoediening in de palliatieve fase

De richtlijn Dehydratie en vochttoediening in de palliatieve fase wordt herzien. Zorgverleners kunnen knelpunten die zij ervaren omtrent dehydratie en vochttoediening in de palliatieve fase doorgeven door deze knelpuntenenquête in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. De belangrijkste knelpunten worden opgenomen in de herziene richtlijn. Lees meer in het nieuwsbericht van IKNL.

Ondanks verschillen van inzicht is nieuwe EuthanasieCode nu klaar

Op 6 juli is de EuthanasieCode van kracht geworden. Tussen de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, het Openbaar Ministerie en de KNMG bestaan nog steeds verschillen van inzicht. De KNMG adviseert de professionele richtlijnen te volgen als deze afwijken van de EuthanasieCode. Lees het nieuwsbericht in Medisch Contact.

Nieuw op Palliaweb en Overpalliatievezorg

 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 26 juli 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.