Gesignaleerd in de media #26
Nieuws3 mei 2022
Nieuws

Gesignaleerd in de media #26

Nieuws 3 mei 2022

‘Keuze arts schuurt soms met ervaring van verpleegkundige’

V&VN publiceerde een artikel over het verschil in inzicht over levensverlengende behandelingen tussen verpleegkundigen en artsen. Uit onderzoek blijkt dat een arts soms wil doorbehandelen, terwijl de verpleegkundige meent dat dit niet de beste zorg is voor de patiënt. Dat wringt, aangezien verpleegkundigen meestal degenen zijn die de levensverlengende behandeling moeten uitvoeren. De schrijver van het artikel moedigt artsen en verpleegkundigen aan het gesprek hierover aan te gaan.

Start nascholingsprogramma palliatieve zorg voor zorgverleners

In het radioprogramma Dit is de Dag van NPO1 vertellen Johan van de Gronden (directeur KWF) en medisch ethicus Suzanne Metselaar (Amsterdam UMC) over het belang van kennis over palliatieve zorg bij iedere zorgverlener. In Op1 (NPO) vertellen Sabine Netters (Carend) en Jannie Oskam (patiënt in palliatieve fase, auteur) erover en in Koffietijd gaan Yvette van der Linden (hoogleraar palliatieve geneeskunde en voorzitter landelijke werkgroep onderwijs van academische Expertisecentra Palliatieve Zorg) en Annebel Schippers (woordvoerder van het KWF) in op het belang van onderwijs over palliatieve zorg (vanaf 3:30 tot 14:25, 28 april 2022).

Samen beslissen

‘Dokter, ik waardeer het dat u dit zo goed hebt uitgezocht, en dat u mij zo duidelijk hebt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Het is mij geheel duidelijk, erg bedankt, en ik neem het verder wel op met mijn huisarts.’ Daarop stond hij op, nam afscheid en vertrok. Ik was perplex. Een kwartier later werd ik woedend. Wat dacht die man wel!!’. Deze man stapte uit de rol van dankbare patiënt. Hij wees de behandeling af en beëindigde in een moeite door ook de behandelrelatie. Lees verder in de column van Mariska Koster, voormalig longarts, in Arts en Auto over samen beslissen en de regie van de arts daarbij.

Liefsteling

Geliefden Hetty (76) en Jeanne (91) zijn vastbesloten ‘te genieten tot het gaatje’. Maar Jeanne heeft Alzheimer en haar toestand verslechtert, en dat zet hun geluk onder druk. Bekijk deze documentaire over ware liefde gebaseerd op eerlijkheid, tederheid en een verlangen naar pure vreugde.

Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase

Gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg Bea van Stappershoef geeft in dit artikel van Agora haar visie op de palliatieve benadering. ‘Wij kijken breed (op alle vier dimensies) en denken (pro)actief mee over wat nodig is aan extra ondersteuning van mensen of hulpmiddelen. We zijn er voor de cliënt maar ondersteunen ook andere professionals omdat wij achter de voordeur komen. We zien dus direct de impact van wat er gebeurt en koppelen waar nodig ook terug naar de behandelaar.’

Het beste medicijn in de nacht

Verpleegkundige Inge Roes blogt over André (59) die met uitgezaaide kanker in het ziekenhuis ligt. André kan ’s nachts vaak niet slapen vanwege angst voor de dood. Deze moeilijke nachten ervaart hij als lijden. Thuis kruipt hij dan voor troost tegen zijn vrouw aan. Inge besluit het pas aangeschafte koppelbed in te zetten, zodat André en zijn vrouw sinds lange tijd weer samen in slaap kunnen vallen. Lees de hele blog van Inge op de website van V&VN.

Nieuw op Palliaweb

Nieuw op Overpalliatievezorg

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 3 mei 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.