Gesignaleerd in de media #21
Nieuws20 januari 2022
Nieuws

Gesignaleerd in de media #21

Nieuws 20 januari 2022

We moeten dementie als terminale ziekte beschouwen

Zorgverleners hebben soms moeite met het inschatten van de levensverwachting van mensen met dementie, vooral als iemand nog erg fit oogt vertelt Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde. In haar proefschrift Quality until we die. Quality of life and quality of death in nursing home residents with dementia stelt ze dat dementie een terminale ziekte is die vraagt om een palliatieve benadering. Lees meer in dit artikel van Medisch Contact.

In het hospice komt de pianist niet meer op bezoek sinds de lockdown

Het is stil in de vleugel waar Corrie verblijft. De huiskamer is nagenoeg verlaten, want bezoekers mogen er niet komen. De piano staat er nog, maar de pianist is sinds de lockdown niet meer geweest. In de centrale keuken, waar normaal gesproken vrijwilligers koken, is het rustig. Maaltijden worden door een cateraar aangeleverd. In dit artikel van het NRC wordt een beeld geschetst van hoe het eraan toegaat in Hospice Bardo, dat in de pandemie de humane stervensbegeleiding in stand probeert te houden.

Opinie: ‘Sterven is niet te managen, aanvaard het’

‘Het goede leven is voor ons een leven van optimaal genot en een minimum aan pijn geworden. We denken de grote levensvragen rond ziekte en dood te kunnen ‘managen’. Hoe reëel is dat eigenlijk? Zouden wij ‘stervelingen’ niet beter moeten weten?’. Dat vragen Jelle van Baardewijk, lector bedrijfsethiek aan de Hogeschool Rotterdam / universitair docent aan de Vrije Universiteit en Rogier van Bemmel, filosoof zich af in dit opiniestuk in Het Parool.

Over Mijn Lijk

Op 5 januari is het negende seizoen van Over Mijn Lijk gestart. De kijker volgt Francis, Irene, Jip, Kiki, Patrick en Roy tijdens de laatste periode in hun leven.
Iedere woensdagavond om 21.35 uur is een aflevering te zien op de NPO. (Terug)kijken kan op NPO Start.

Nieuw op Palliaweb

Er zijn vier nieuwe themapagina’s gepubliceerd op Palliaweb:

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 20 januari 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.