Waaier Palliatieve Zorg Longoncologie voor long(kanker)afdelingen
Nieuws19 februari 2021
Nieuws

Waaier Palliatieve Zorg Longoncologie voor long(kanker)afdelingen

Nieuws 19 februari 2021

De Waaier Palliatieve Zorg Longoncologie is vanaf nu beschikbaar voor alle long(kanker)afdelingen in Nederland. Zorgverleners kunnen deze informatiewaaier voor patiënten, aanpassen aan het aanbod in hun eigen regio en de waaier uitreiken aan mensen met longkanker. In de waaier staat praktische informatie over palliatieve zorg in de eigen regio buiten het ziekenhuis.

Achtergrond zorgwaaier

Al vanaf het moment van diagnose leven veel longkankerpatiënten met de dood. Voor ongeveer 60% van de ca. 13.000 nieuwe patiënten per jaar in Nederland is genezing niet mogelijk. Veel patiënten met longkanker zitten dan ook vaak al bij de diagnose in de palliatieve fase (soms voor korte tijd, maar soms ook jarenlang). Daarom is aandacht voor palliatieve zorg bij deze patiëntengroep zo belangrijk. Daarbij is niet alleen een goed vangnet voor patiënten en naasten van belang, maar ook dat dat vangnet goed gevonden en ontsloten wordt. De regionale Waaier Palliatieve Zorg Longoncologie biedt uitkomst.

Zorgverleners kunnen deze informatiewaaier voor patiënten aanpassen aan het aanbod in hun eigen regio en kunnen deze uitreiken aan mensen met longkanker. In de waaier staat praktische informatie over palliatieve zorg in de eigen regio buiten het ziekenhuis.

Ontstaan zorgwaaier

De waaier is oorspronkelijk ontwikkeld door het Amphia Ziekenhuis. In 2020 heeft Longkanker Nederland in samenwerking met Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda en het Amphia Ziekenhuis de implementatie van regionale versies mogelijk gemaakt in het Erasmus Medisch Centrum, Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis. De waaiers worden sinds januari 2021 uitgereikt door zorgverleners die hiervoor een speciale korte training hebben gevolgd.

Ook een regionale waaier ontwikkelen voor jouw ziekenhuis?

Zorgverleners van long(kanker)afdelingen die interesse hebben, kunnen de waaier regionaal aanpassen en aan hun patiënten met longkanker uitreiken. De waaier wordt beheerd en beschikbaar gesteld door Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van Longkanker Nederland.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 19 februari 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.