Vernieuwd PREZO hospicezorg gaat uit van waarden en dillema's
Nieuws13 oktober 2021
Nieuws

Vernieuwd PREZO hospicezorg gaat uit van waarden en dillema's

Nieuws 13 oktober 2021

Op 29 september is het vernieuwde keurmerk PREZO Hospicezorg gelanceerd. In het vernieuwde keurmerk is het Kwaliteitskader palliatieve zorg nu volledig geborgd en het sluit daarmee nog beter aan op de belevingswereld van zorgverleners, patiënten en naasten.

Het keurmerk gaat uit van waarden en dilemma’s. De PREZO-prestaties, domeinen, pijlers en voorwaarden hebben in het kwaliteitsmodel plaatsgemaakt voor zes waarden: uniek, comfortabel, gastvrij, deskundig, veilig en betrouwbaar. Deze waarden vormen het vertrekpunt voor patiëntgerichte zorg. Tijdens een audit worden alle waarden doorgenomen om tot een goed beeld van de kwaliteit van zorgverlening en welzijn voor de patiënt te komen.

Bestuurder Miek van den Boogaard van de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN): “Wij zijn trots en blij met het vernieuwde kwaliteitsmodel en keurmerk PREZO Hospicezorg, met name door de aansluiting op het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. AHzN staat voor de best mogelijke kwaliteit van zorg voor mensen die nog maar een korte levensverwachting hebben. Daarom vragen wij van onze leden dat zij aan hun kwaliteit werken met PREZO Hospicezorg, waarbij het keurmerk niet het doel is maar het middel.”

Kwaliteitsinstituut Perspekt “Patiënten en hun naasten hebben ieder hun eigen verhaal. Daar willen organisaties recht aan doen. Tegelijkertijd willen ze kunnen borgen en aantonen dat zij over de hele linie optimale kwaliteit van zorg leveren” vertelt directeur/bestuurder Elly Breedveld. Zij legt uit hoe het gedachtegoed in de praktijk werkt: “Binnen PREZO Hospicezorg delen patiënten, zorgverleners, vrijwilligers, bestuurders en naasten hun verhaal, waarden en dilemma’s. Samen komen ze tot een besluit over wat voor elke patiënt de beste zorg is. Zo ontwikkelen organisaties continu de kwaliteit van leven en sterven voor iedere patiënt op een resultaatgerichte manier. PREZO Hospicezorg is daarbij een gekende ondersteuner.”

Hospice Alkmaar en Hospice Dôme hebben als eersten kennis mogen maken met het vernieuwde PREZO Hospicezorg en namen hun keurmerk in ontvangst. Ze zijn enthousiast. Wendelien van Oostrom, directeur/bestuurder van Hospice Dôme: “Ik vind het prettig dat er niet langer met pijlers en domeinen wordt gewerkt. In de zes waarden kunnen de medewerkers zich veel beter vinden. Het gesprek daarover met de patiënten en hun naasten gaat veel makkelijker en spreekt veel meer aan.”

Goed om te weten: ook hospices, palliatieve units, bijna thuishuizen en gespecialiseerde palliatieve thuiszorgteams die geen lid zijn van de AHzN kunnen gebruikmaken van het kwaliteitsmodel en de audit van PREZO Hospicezorg. De gehele sector kan hierdoor een stap voorwaarts maken.

Het vernieuwde kwaliteitsmodel PREZO Hospicezorg is aan te vragen via de website van Perspekt.

Laatst geactualiseerd: 13 oktober 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.