Nieuwe handreiking 'Inzage in medische dossiers door nabestaanden'
Nieuws25 januari 2021
Nieuws

Nieuwe handreiking 'Inzage in medische dossiers door nabestaanden'

Nieuws 25 januari 2021

Wanneer mag je als nabestaande het medisch dossier van je overleden naaste wel of niet inzien? De nieuwe Handreiking 'Inzage in medische dossiers door nabestaanden' gaat in op alle regels rondom het recht voor nabestaanden op inzage en afschrift van gegevens uit medische dossiers van overleden naasten.

Sinds 1 januari 2020 is het wettelijk recht op inzage voor nabestaanden gewijzigd. De handreiking geeft uitleg over wanneer een nabestaande wel of geen recht heeft op inzage in het medisch dossier van een overleden patiënt. Dit inzagerecht is van toepassing op medische dossiers van een brede groep aan zorgverleners (zorgverleners zoals staat opgenomen in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst). Dus niet alleen de medische dossiers van de huisarts of medisch specialist in het ziekenhuis vallen eronder maar bijvoorbeeld ook van de fysiotherapeut, apotheek, een individuele zorgaanbieder of een zorginstelling.

De handreiking is een samenwerking van de KNMG en Patiëntenfederatie Nederland. Er is een uitgave voor hulpverleners en een uitgave voor patiënten en nabestaanden, met bijbehorende stroomschema’s. 

Links

Handreiking 'Inzage in medische dossiers door nabestaanden'

Folder 'Inzagerecht medische dossiers voor nabestaanden'

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 25 januari 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.