Joep Douma: ‘De palliatieve zorg wordt steeds beter’
Nieuws18 juni 2021
Nieuws

Joep Douma: ‘De palliatieve zorg wordt steeds beter’

Nieuws 18 juni 2021

De palliatieve zorg in Nederland wordt steeds beter, mede dankzij een nieuwe generatie zorgverleners. Dat vertelt Joep Douma, gepensioneerd internist-oncoloog in het Rijnstate ziekenhuis en ontwikkelaar van een veelgebruikte nascholing aan Qruxx.

Joep is een veelgevraagd expert op het gebied van palliatieve zorg. Hij stond aan de wieg van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland en ontwikkelde samen onderwijscurricula voor mbo, hbo en universitaire opleidingen.

Begin Goed Zorg Goed

Zijn ervaringen zijn gebundeld in een b-learning pakket palliatieve zorg. De b-learning bestaat uit de e-learning Begin Goed Zorg Goed en een interactief deel in de vorm van workshops. 

Patiënt ruimte en tijd geven

Goed communiceren, proactieve zorgplanning en gezamenlijke besluitvorming zijn bij palliatieve zorg de sleutelwoorden, aldus Joep. “En dat betekent in de eerste plaats luisteren en open vragen stellen. Niet invullen voor de patiënt, dat is belangrijk. Maar vragen: hoe kijkt u naar deze situatie, wat betekent dit voor u, en wilt u daarover met mij praten? De patiënt de ruimte en de tijd geven om uit te vinden wat hij of zij echt wil, voor zichzelf en zijn dierbaren.” Lees het hele interview met Joep Douma op Qruxx.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 18 juni 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.