Gesignaleerd in de media #8
Nieuws7 juli 2021
Nieuws

Gesignaleerd in de media #8

Nieuws 7 juli 2021

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

'Als er iets nog taboe is in de zorg, is dit het wel'. Dat zegt Mara Spit-Verdonschot, beleidsmedewerker bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in een interview van ZonMW. ‘Bij de VGN zien we dat er een taboesfeer rond dit onderwerp hangt. Als zorgverleners of begeleiders geen handvatten aangereikt hebben gekregen om met patiënten met een verstandelijke beperking over palliatieve zorg en de dood te reflecteren, zie je dat er een enorme drempel is om het onderwerp bespreekbaar te maken. Maar juist dat is heel belangrijk.’ Lees het hele interview op zonmw.nl

Palliatieve zorg van slokdarm- en maagkankerpatiënten

Tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam evalueerde Willemieke Dijksterhuis studies naar de palliatieve behandeling van patiënten met vergevorderde slokdarm- of maagkanker in Nederland. Ze keek niet alleen naar de effectiviteit van palliatieve kankerbehandelingen, maar koppelt deze ook aan de conditie van de patiënt zelf. Lees meer over haar promotie.

Vrijwillige palliatieve terminale zorg bij islamitische Amsterdammers

Hoe kan het aanbod in de palliatieve terminale hulpverlening beter aansluiten bij de persoonlijke wensen van islamitische Amsterdammers? Marieke van Heeckeren, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, onderzocht dit voor haar scriptieonderzoek, in samenwerking met de coördinatoren van Markant. Lees meer over haar scriptie op markant.nl.

Steunpunt voor naasten van een ernstig ziek kind

Ouders of verzorgers van een ernstig ziek kind worden geconfronteerd met moeilijke vraagstukken rond de kwaliteit van leven van hun kind in relatie tot zijn of haar (medische) behandelbeleid. Om hier mee om te gaan, is het Steunpunt Ouders opgericht, een initiatief van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Betrokken zorgprofessionals kunnen er naasten naar doorverwijzen. Lees meer over het Steunpunt Ouders en de contactgegevens.

Van bang voor de dood naar de palliatieve zorg

Als startend verpleegkundige vond Merel Vonk het heel lastig om met de dood om te gaan, toch werkt ze inmiddels binnen de palliatieve zorg. Door de confrontatie op te zoeken, leerde ze uiteindelijk juist hoeveel moois er met deze zorg gepaard gaat. Lees haar verhaal op nursestation.nl.

Podcast: Mantelzorger... en nu?

In deze aflevering van de podcastserie Mantelzorger... en nu? vertelt Yvette Goudsblom, adviseur Netwerk Palliatieve en Geestelijke Zorg bij het Centrum voor Levensvragen over geestelijke verzorging en levensvragen. Luister de podcast terug. 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 7 juli 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.