Gesignaleerd in de media #2
Nieuws8 april 2021
Nieuws

Gesignaleerd in de media #2

Nieuws 8 april 2021

Op Palliaweb wordt regelmatig een overzicht geplaatst met geselecteerde berichten uit de media die betrekking hebben op palliatieve zorg.

Letting go: My battle to help my parents die a good death

Longread gepubliceerd op de website van The Guardian waarin de schrijfster vertelt over haar ouders die hun wensen voor hun laatste levensfase tot in detail hebben vastgelegd in een zorgplan. Ze willen niet meer worden opgenomen en ook geen beademing, enkel pijnstilling. Wanneer de moeder van de schrijfster toch wordt opgenomen en daarbij haar zorgplan zoek raakt volgt een aaneenschakeling van ongewenste behandelingen. Lees het volledige artikel op de website van The Guardian.

Podcast met verpleegkundig specialist Ingrid Jonker

In podcast van beroepsvereniging De Verpleegkundig Specialist vertelt Ingrid Jonker over haar dagelijks werk. Ze gaat hierbij onder andere in op haar onderzoek naar behandeling in de laatste levensfase bij longcardionoom. De uitkomsten van het onderzoek hiernaar bieden aanknopingspunten voor de praktijk om de zorg voor patiënten met longcarcinoom in de palliatieve fase te verbeteren. Beluister de Podcast op de website van de beroepsvereniging.

Covid-19 beperkt zorg en behandeling in laatste levensfase

Bijna de helft van de patiënten in de laatste levensfase kreeg onvoldoende zorg en behandeling tijdens de eerste coronagolf. Vooral de emotionele en spirituele ondersteuning schoot in deze fase tekort. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. Lees het volledige artikel op de website van het Amsterdam UMC.

Ik ben ‘slechts’ een waarnemer

Arianne Beckers komt als waarnemend huisarts bij een patiënt die COVID-positief is, boven de gemiddelde leeftijd, met comorbiditeit en ook net iets te zwaar. Over beperkend beleid is niets opgenomen, waardoor zij automatisch overgaat tot een volledig beleid. De patiënt wordt direct opgenomen in het ziekenhuis. Medisch gezien heeft ze goed gehandeld, maar toch vraagt Arianne zich af of de patiënt dit wel heeft gewild. Lees haar ervaringen in het blog op de website van Medisch Contact

‘Doctor Peyo’

Op de website van The Guardian is een fotoreportage van 'Doctor Peyo' te zien. Peyo is een paard dat in Calais in ziekenhuizen ingezet wordt op de palliatieve afdeling. Het dier biedt troost aan ernstig zieke patiënten en hun naasten. De foto's zijn gemaakt door Jeremy Lempin, waarbij één van de foto's is genomineerd voor World Press Photo. Bekijk de volledige fotoreportage op de website van The Guardian.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 8 april 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.